Gyereknevelés

Mézes reggeli volt a menü közel kétszázezer diáknak

Országszerte több mint 1200 helyszínen csaknem kétszázezer gyermek kóstolt mézet november 15-én a mézfogyasztást népszerűsítő Mézes reggeli programban, amelynek nyitó eseményét a Tolna megyei Tamásiban rendezték.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és az Agrárminisztérium idén, 2019. november 15-én rendezte meg az Európai Mézes Reggeli programot. A rendezvény hazai elindítását a Szlovén Mézes Reggeli kezdeményezés immár tizenkét éves gyakorlata adta, amit mára Európai Mézes Reggeli néven több uniós tagország is megrendez – írja az egyesület a honlapján.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Magyarországon 2014. november 21-én volt az első hasonló program az ország 19 megyéjében és Budapesten, összesen 67 iskolában, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

A programra készülődés jegyében a diákok rajzversenyen mérhették össze kreativitásukat, amelynek eredményhirdetése a mézes reggeli napjára esett. A diákok mézes teát, mézes kenyeret kóstolhattak a délelőtti nagyszünetben, majd délután összevont óra keretében a méhek biológiájáról, a megporzásról szóló interaktív órán vettek részt a méhészeknek köszönhetően.

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a méz fogyasztására, mert a méz egészséges élelmiszer. Meg kell tartanunk azt a tevékenységet, amit a méhek végeznek, hiszen a beporzással a teremtett világot tartják fenn. A méz fogyasztásával biztosítjuk a méhek munkáját, a méhészet tevékenységét, amivel elősegítik azt, hogy fenntartható világban élhessünk. Ehhez úgy tudunk hozzájárulni, hogy a magyar mézet választjuk a vásárlásnál – tette hozzá.

Fotó:StockSnap.io/ Anthony Rossbach

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese megjegyezte, hogy a méznek kiváló beltartalmi értéke van: 28 féle aminosavat, 12 féle ásványi anyagot és 8 féle vitamint tartalmaz. A magyar átlagos mézfogyasztás megközelíti az évi egy kilogrammot fejenként, míg az Európai Unió átlagos fogyasztása 1,7 kilogramm. A Magyarországon készülő évi 15-30 ezer tonna méz 20-25 százaléka a belföldi fogyasztás. A magyar méz legfontosabb piaca Német-, Francia- és Olaszország, de Japánban is keresett a hazai méz.

A Program évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A 2018. évi Európai Mézes Reggeli Program kapcsán 1011 hazai óvodában és iskolában voltak jelen a méhészek, így közel 166.000 gyermek kaphatott mézes reggelit.