Közélet

Ennyit költünk karácsonyra

Egyre tudatosabban vásárolunk, a kutatásban résztvevők kétharmada november végére már mindent beszerez, 36 százalékuk ezt december elejére vagy utolsó pillanatra hagyják.

A családok átlagosan 46 760 forintot költenek karácsonyi ajándékokra, ennek felét online – derült ki egy kutatásból.

A kutatásában résztvevő felhasználók közel 50 ezer forintot költenek ajándékokra karácsonykor. A válaszadók fele 20 000 – 50 000 forintot tervez kifizetni, a kitöltők majdnem ötöde (18 százalék) pedig 50 és 100 ezer forint közötti összeget szán a meglepetésekre. Elenyésző, mindössze minden huszadik ember költ még ennél is többet – írja a Vatera kutatására hivatkozva az MTI.

Általában jellemző, hogy az előző évihez hasonló összeggel számolnak a megkérdezettek az ünnepekkor. A két évvel ezelőtti kutatás is ezeket az eredményeket hozta, tehát annak ellenére, hogy az árak évről évre emelkednek, az ajándékokra szánt összeg állandósulni látszik.

Utazás alatt nézzünk szét, hogy mi jellemző a nyaralóhelyre. Fotó: shutterstock/guruXOX

A válaszadók háromnegyede vesz valamilyen szépségápolási terméket ajándékba. A felmérésben résztvevők 69 százaléka könyvet is ajándékoz, 60 százalékuknak pedig gyerekjáték, legó is kerül a karácsonyfa alá.

A top 5 ajándéktípusba az elektronikai cikkek kerültek még be, a válaszadók 59 százaléka tervezi, hogy ajándékoz kütyüt idén. A kutatás arra is kitért, hogy a vásárláskor milyen szempontokat vesznek figyelembe a felhasználók. A válaszadók többsége összehasonlítja a hasonló termékek ár-érték arányát.