Csillagok

80 éves a megállíthatatlan rocknagyi, Tina Turner

Tina Turner tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai származású svájci énekesnő. Több mint 60 éve tartó karrierje során számos díjat gyűjtött be, valamint beválasztották a rock and roll halhatatlanjai közé.

Anna Mae Bullock néven látta meg a napvilágot 1939-ben, ereiben elsősorban afro-amerikai és európai vér csörgedezik. Az énekesnő férje, akivel középiskolás korában egy éjszakai bárban találkozott, a Grammy-díjas Ike Turner oldalán kezdte meg zenei pályafutását az Ike & Tina Turner Revü tagjaként.

Tina Turner, a rockvilág egyik legnagyobb sztárja vendégszerepel a Budapest Sportcsarnokban. MTI Fotó: Benkő Imre

A zenekar a hetvenes években sikert sikerre halmozott olyan slágerekkel, mint a River Deep, Mountain High. A duó legnagyobb slágere a Creedence Clearwater Revival Proud Mary című számának 1968-as, energiától feszülő feldolgozása, amely Tina védjegyévé vált, és a mai napig kirobbanó sikerrel játssza azt fellépésein.

Népszerűségük csökkenésében közrejátszott Ike egyre súlyosabb drogfüggősége, amely sokszor beárnyékolta mind a hangfelvételeket, mind pedig a fellépéseket. Az erőszakos légkörnek köszönhetően a zenészek sűrűn cserélődtek a Revüben. 1976. július 4-én egy országos turné során a házaspár csúnyán összeveszett, Ike felismerhetetlenre verte Tinát. A Turner házaspár válását, tizenhat évnyi házasság után, végül 1978-ban mondták ki. Tina később megjelent önéletrajzában (Én, Tina) éveken át tartó kegyetlen bánásmóddal és telhetetlen drogfüggőséggel vádolta volt férjét.

Tina saját bevallása szerint a buddhizmusban talált erőt az újrakezdéshez. Az énekesnő új, rock ‘n’ roll zenekara 1980-ban állt össze, a csapatot Kenny Moore zongorista, James Ralston gitáros, Jack Bruno dobos és Bob Feit basszusgitáros alkotta. Az új felállásban sikeres koncerteket adtak az Egyesült Királyságban és Európában – Tina ekkor lépett fel Magyarországon is.

A visszatéréskor, 1984-ben kiadott What’s Love Got To Do With It című kislemez listavezető lett, így Tina volt a legidősebb, listavezető kislemezzel rendelkező énekesnő. A dal több európai országban is bekerült a legjobb tíz közé. 1984 júniusában végül megjelent a Private Dancer, amely azóta világszerte több mint 11 millió példányban kelt el – bár egyes források 20 milliónál is több eladott példányt jegyeznek –, ezzel az énekesnő legsikeresebb albumává vált.

A zenei életben való sikere filmszerepeket is hozott neki, kezdve az 1975-ös Tommy című filmmel, amelyben egy LSD-függő asszonyt játszott. Később Entity nagynéniként Mel Gibson partnereként volt látható a Mad Max 3. – Az igazság csarnokán innen és túl című filmben, amelynek betétdala, a We Don’t Need Another Hero azonnal slágerré vált. 1993-ban Tina feltűnt Az utolsó akcióhősben is. 1995-ben Tina énekelte el a U2 két frontembere, Bono és The Edge által írt, a legújabb James Bond-film, a Goldeneye betétdalát.

Tina Turner amerikai énekesnõ lép fel a koppenhágai Parken stadionban (MTI/EPA/Keld Navntoft)

Turner a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockénekesnőjének számít, a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők 100 legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte mintegy 200 millió példányban keltek el, és egyedülálló módon több koncertjegyet adott el, mint bármely más önálló előadó a történelemben. Tina közismert energikus színpadi előadásmódjáról, erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. 2005-ben George W. Bush Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban. Nyolc évnyi pihenés után Turner 2008-ban visszatért a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tour a jegyeladásokat tekintve 2008-2009 egyik legsikeresebb turnéja volt.

Minden idők legidősebb Vogue-címlaplánya lett, amikor 2013 áprilisában, 73 éves korában a híres divatmagazin német kiadásának címlapján szerepelt. 2013 júliusában új házasságot kötött Ervin Bachhal, majd július 21-én buddhista szokás szerint tartottak ünnepséget. A díszítést 70 ezer vörös és sárga rózsa alkotta. A 120 vendég között volt Oprah Winfrey, David Bowie és Eros Ramazzotti is.

Még ebben az évben megkapta a svájci állampolgárságot és elhagyta az amerikait. Zürich mellett, Küsnachtban él házastársával.