×

Környezetünk

A klímavészhelyzet és a klímasztrájk versengett egymással

A klímavészhelyzet az év szava az Oxford Angol Szótár szerkesztői szerint. A rivális Collins Szótár pedig a megsokszorozódott keresések alapján a klímasztrájkot nyilvánította annak.

A klímavészhelyzet több, ugyancsak az éghajlatváltozással kapcsolatos szót – klímaválság, klímaszorongás, repülési szégyen – előzött meg, használatának gyakorisága 12 hónap alatt megszázszorozódott.

Az Oxford Angol Szótár szerkesztőinek magyarázata szerint a klímavészhelyzet (climate emergency) “olyan helyzet, amelyben sürgős cselekvés szükséges, hogy csökkentsük vagy megállítsuk a klímaváltozást és elkerüljük az abból következő, potenciálisan visszafordíthatatlan károkat”.

Fotó: iStock.com/WangAnQi

A kifejezést azért választották, mert “tükrözi 2019 erkölcsiségét, hangulatát vagy aggodalmait”, valamint kulturális jelentősége hosszú távú lehet a szerkesztők szerint.

A szótárkészítők nyelvi adatbázisa (Oxford Corpus) azt mutatja, hogy a klímavészhelyzet “viszonylagos ismeretlenségből” vált az év egyik legkiemelkedőbb és legvitatottabb szavává.

A szerkesztők szűkített listáját az éghajlattal és környezettel kapcsolatos kifejezések – köztük a kihalás, a nettó zéró és a növényi alapú – uralták.

Az Oxford riválisa, a Collins Szótár korábban a klímasztrájkot nyilvánította az év szavának, mivel szerkesztőik a kifejezés használatának százszoros növekedését figyelték meg 2019-ben.

A kifejezést először 2015-ben használták a párizsi klímakonferencia előtti tömegdemonstráción. De a szó igazán csak 2018 végén kezdett elterjedni és használata százszoros növekedést mutatott – emlékeztet a konyves.blog.hu.