Közélet

Nagyon figyelj, ha online vásárolsz!

Ötezer milliárd forintot költünk el online vásárlásokra egy év alatt. A karácsony közeledtével fontos a biztonság, hogy ne verjenek át minket. Nézzük meg, mikre érdemes figyelni.

A biztonságos online vásárlás érdekében érdemes a már jól ismert, bevált oldalakat felkeresni. Ha mégis új oldalról rendelnénk, figyeljünk oda a részletekre! Meg kell győződni arról is, hogy a honlapon megtalálható-e a bolt számlaszáma, elérhetősége és telephelye.

Bizonyos kötelezettségek feltüntetése is a bizalmat erősítheti, ilyenek lehetnek a szállítási határidőre, vagy az esetleges cserére vonatkozó információk – írja az MTI.

Fotó: iStock.com/AnnaFrajtova

A legnagyobb probléma a külföldi online boltokkal van. Ezek ugyanis gyakran magyarnak tűnnek, és csak akkor derül ki, hogy külföldiek, amikor valamilyen gond merül fel a megvásárolt termék kiszállításakor.

“Abban az esetben is el lehet állni egy online vásárlástól, ha nem tetszik a termék” – mondta Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatornán. Az online vásárlás úgynevezett távollévők közötti szerződés, melynek szabályai eltérnek az áruházi vásárlástól.

“Mivel online boltban a vevőnek nincs lehetősége megvizsgálni a terméket, a jogszabály úgy rendelkezik, tizennégy napon belül el lehet állni a vásárlástól” – hívta fel a Böröcz Helga.

Ha a vevőnek problémája van a vásárlással, esetleg nem kapta vissza a pénzét, az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás az úgynevezett fizetési meghagyásos eljárás lehet, amely az Európai Unió bármely tagállamában székhellyel rendelkező céggel szemben érvényesíthető. Az eljárás érvényesítéséhez közjegyzőhöz kell fordulni.