×

Környezetünk

Óriási öröm: Örökbe fogadták Csicejt

Örökbe fogadták a világ egyetlen, fogságban élő barna óriáspandáját. Az ünnepélyes ceremóniára a Csinling óriáspanda kutató- és szaporítóközpontban került sor, a kínai Sanhszi tartományban.

A hím barna óriáspanda, amely a Csicej (Hetedik fiú) nevet kapta, 2009-ben született. A védett állatot a denveri központú Pandas International nonprofit szervezet adoptálta.

A szervezetet Suzanne Braden és Diane Rees alapította 2000-ben azzal a céllal, hogy a veszélyeztetett óriáspandafaj fennmaradását biztosítsák.

A Pandas International oltóanyagokkal, laboratóriumi felszerelésekkel, pandabölcsőkkel és tejporral támogatta eddig a központot, és segítette a központ napi munkáját – közölte a kutatóintézet.

Az első barna óriáspandát 1985-ben fedezték fel a Csinling-hegységben. Az összes barna pandát ábrázoló felvétel a térségben készült.

A kutatóközpontot tavaly hozták létre azzal a céllal, hogy a csinling-óriáspandákat tanulmányozzák az északnyugat-kínai Senhszi tartományban lévő Hszienben, adta akkor hírül az MTI a Hszinhua kínai állami hírügynökség híre alapján.

A központ a 2005-ben alfajként elismert csinling-óráspandára összpontosít. Az óriáspandákhoz képest ennek az alfajnak kisebb és kerekebb a koponyája, rövidebb az orra, és ritkább a szőrzete, mint a szecsuáni alfajoknak. Színük inkább sötét- vagy világosbarna, és nem fekete-fehér. A kutatóintézet szeretné, ha több nemzetközi és kínai szervezet és magánszemély venne részt a pandák megőrzésében.