Kultúra

László Zsolt és Balsai Móni az igazság után nyomoz

Hol a határ a tévedés, a hazugság és a vélemény között? Hogyan működik a valódi újságírás? A Centrál Színház Mi történt Vegasban című előadásra ezekre keresi a választ.

November 8-án mutatta be a Centrál Színház Ujj Mészáros Károly rendezésében, Balsai Móni, László Zsolt és Rada Bálint főszereplésével a Mi történt Vegasban című művet. A Broadwayn kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, nagy sikerrel bemutatott sziporkázóan szellemes társalgási darabban egy befutott író (László Zsolt), egy éles eszű pályakezdő újságíró (Rada Bálint), és egy nehéz döntési helyzetbe kerülő főszerkesztőnő (Balsai Móni) gondolatébresztő és humoros összecsapását követhetjük végig.

A főszerepeket László Zsolt, Balsai Móni és Rada Bálint játssza Fotó: Centrál Színház

Adott egy világklasszis író, aki hosszú évek után egy zseniális oknyomozó írásművel jelentkezik, amit egy elit magazin azonnal meg is akar jelentetni. Adott egy igyekvő, pályakezdő újságíró, aki azt a feladatot kapja, hogy ellenőrizze a szövegben lévő összes adatot. És adott egy főszerkesztőnő, akinek el kell döntenie, mi a mű sorsa – mivel a cikkben egyre több tényről derül ki, hogy nem felel meg a valóságnak.

Az előadás nem csak a színészek játékától zseniális, hanem a történet is nagyon elgondolkoztató, és még a színházból kilépve is sokáig ott marad az ember fejébe. Mi az, amit elénk tárnak, és mi az, amit elhihetünk? Balsai Móni tökéletesen hozza a kezdetben rideg, majd egyre érzelmesebbre váltó főszerkesztőt, akiről egyértelmű, hogy a keménysége mögött egy szomorú tragédia is lappang. László Zsolt a sikeres író, akinek meg sem fordulhat a fejében, hogy tévedhet. Akkor is el tudjuk képzelni hozzá a díjait, ha nem látjuk azokat. Rada Bálint pedig tényleg úgy fest, mint, aki most lépett ki az egyetemről, és a bizonyítási vágya mindenki felé nagyon erős. Ám a végén mégis a munka és az igazság iránti szenvedélye győz.

A Mi történt Vegasban című színművet John D’Agata 2012-ben megjelent The Lifespan of a Fact című könyve ihlette, amiből Jeremy Kareken, David Murell és Gordon Farell azonos címmel írtak darabot, melyet a Centrál Színház dramaturgja, Baráthy György fordított magyarra.