Gyereknevelés

Kiderült, hogy mire gyűjtenek a gyerekek

A középiskolai és általános iskolai tanárok szerint a diákok nem jól osztják be a pénzüket, ugyanakkor többségük elismeri, hogy a pénzkezelés az iskolában is tanítható - derült ki egy nemrégiben a K&H megbízásából készült felmérésből. A középiskolások elsősorban az internetről, az általános iskolások pedig otthon szereznek ismereteket a témában.

Az országszerte több mint 300 megkérdezett pedagógus többsége gondolja úgy, hogy az általános iskolások elsősorban a családban tanulnak a pénzügyekről és csupán kis számban voksoltak amellett, hogy az iskolának is meghatározó szerepe van ebben. A tanárok szerint a diákok ezekkel a pénzügyi fogalmakkal alig találkozhatnak az iskolában, ha mégis, akkor inkább pár matematikai példán keresztül.

Fotó: iStock.com/JackF

A középiskolásoknál az internet szerepét, befolyását hangsúlyozták: szerintük elsősorban az internetről online formában tájékozódnak, szereznek információkat. A webes felületeken már több szó esik a pénzügyekről, mint az általános iskolai évek alatt, így a középiskolai tanárok egyharmada tartja az iskolát lényeges tényezőnek a gyerekek pénzügyi oktatásában és kevesebb, mint a fele gondolja ezt a családról.

A tanárok fele szerint az általános és középiskolások megtakarítási célja között szerepel az általános tartalék képzése, de egy részük úgy véli, hogy a gyerekek célzottan tesznek félre, gyűjtenek pénzt.

A tanárok szerint általános iskolások többet költenek édességre és rágcsálni valóra, míg a divatos, márkás ruhákra egyértelműen az idősebb korosztály vágyik.

A szórakoztató elektronika vásárlásában nem feltűnő a korosztályok közötti különbség, a kicsik és a nagyok is nagyjából ugyanolyan mértékben szeretnének okostelefont, okosórát, tabletet, hangszórót. Azonban a számítógépek, laptopok, illetve a konzolok kivételt képeznek: a megkérdezettek döntő többsége gondolta úgy, hogy az előbbiekre inkább a középiskolások gyűjtenek. A konzolokra és videójátékokra azonban inkább az általános iskolások vágynak – vélekednek a pedagógusok.

Fotó: iStock.com/Alan Graf

A pénzintézet az idén tizedik alkalommal indította el a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt, amely életszerű példákon keresztül ismerteti meg a gyerekeket a pénzhasználattal és megtakarítási formákkal.