×

Csillagok

Hollywood egyik legsokoldalúbb színésznője ünnepli ma 59. születésnapját

Julianne Moore amerikai színésznő karrierje a '90-es évek elején ívelt felfelé olyan filmekkel, mint a Szökevény, a Rövidre vágva, vagy a Bérgyilkosok, de kritikailag is elismertté csak a Boogie Nights-ban nyújtott alakításával vált.

Julianne Moore, az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő Julie Anne Smith néven született Észak-Karolinában. Frankfurtban érettségizett, majd a bostoni egyetem színjátszás szakára járt. Az egyetem után New Yorkba költözött, ahol kisebb szerepeket kapott a helyi kis színházakban, és emellett pincérnőként dolgozott. Ekkor változtatta meg nevét is. kölcsön vette édesapja második keresztnevét.

Julianne Moore amerikai színésznő, miután átvette a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért odaítélt Kristályglóbuszt MTI/EPA/Martin Divisek

Mivel a szereplés egyik feltétele volt, hogy belépjen a színházszakszervezetbe, kénytelen volt nevet is változtatni, hiszen eredeti nevének nem volt olyan kombinációja, amit valaki nem viselt volna már a szakmában. Ezért két keresztnevét összevonta, és felvette apja második nevét, így lett belőle Julianne Moore.

Az első filmszerepét egy televíziós szappanoperában játszotta 1984-ben. Karrierje azonban a kilencvenes évek elején vett igazán lendületet, főszerepek sora talált rá olyan filmekben, mint a Robert Altman rendezte Rövidre vágva, a Bérgyilkosok, vagy akár Steven Spielberg rendezte Jurassic Park II: Az elveszett világ.

De nem csupán a kasszasikereket hozó produkciókban, hanem független művészfilmekben is nagyobb szerepeket osztottak rá, mint például Csehov Ványa bácsijának feldolgozásában, a Vanya on 42nd Street-ben, amelyért megkapta a bostoni kritikusok díját. Az Elkülönítve című filmben nyújtott alakításáért megkapta az Independent Spirit-díjat.

Sokoldalú tehetség, a drámai szerepek mellett komikaként is helyt állt, például az Áldatlan állapotban című vígjátékban Hugh Grant oldalán, majd a Túlélni Picassóban a mester egyik szeretőjeként.

Julianne Moore amerikai színésznő a Les Misérables című film vetítésén MTI/EPA/Ian Langsdon

Első kritikailag is elismert alakítása a Boogie Nights volt, amelyért megkapta az első Golden Globe-díjra, illetve Oscar-ra jelölését. Paul Thomas Anderson nagysikerű filmje az 1970-es években játszódik, Moore pedig egy népszerű pornószínésznőt játszik benne.

Többször jelölték Golden Globe-díjra és Oscar-jelölései is voltak. Ez utóbbit 2015-ben a Megmaradt Alice-nek című filmben nyújtott alakításával díjra is váltotta. Olyan filmekben szerepelt, mint Az eszményi férj című vígjáték, az Egy kapcsolat vége, a Távol a mennyországtól, Az órák Meryl Streep és Nicole Kidman oldalán.

A színészet mellett jelentős sikereket ért el gyermekkönyvek szerzőjeként is. Első könyve, a 2007-ben megjelent Freckleface Strawberry a New York Times bestsellerévé vált. A könyvből készült musicalt New Yorkban mutatták be 2010-ben. A történetből könyvsorozat lett: a negyedik rész 2013 szeptemberében jelent meg.

Magánéleti botrányokra még soha nem adott okot a bulvársajtónak. Kétszer házasodott. 1986 és 1995 között John Gould Rubinnal élt házasságban, 2003-ban pedig a nála tíz évvel fiatalabb Bart Freundlich vezette oltár elé. Freundlichkel való kapcsolatából két gyermeke született: Caleb nevű fia 1997-ben, Liv nevű leánya pedig 2002-ben.