Kultúra

Trokán Annával és Falusi Mariannal tér vissza a nagy sikerű musical

Több mint egy év szünet után jövőre ismét előadják Budapesten a Somnakaj című roma musicalt. A korábban a Müpában és a Nemzeti Színházban teltházzal játszott előadás most a MomKult-ban lesz látható.

Az első roma sorsjáték az elválás és az egymásra találás konfliktusára épülő ballada, amelynek premierje 2014-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében volt. A darab azóta vidékre is eljutott, 2017-ben Berlinben is bemutatták, de 2020. január 28-án, megújult formában visszatért Budapestre – írja az MTI.

Falusi Mariann a doktornő szerepében a Somnakaj című „roma etnoballada” előadásán 2014-ben Fotó: MTI/ Mohai Balázs

Mészöly Gábor Somnakaj című drámáját Müller Péter Sziámi dolgozta át színpadra, a zenében autentikus roma népdalok mellett Kovács Antal (Romano Drom), Marko Markovic (Boban Markovic Orkestar) és Szakcsi Lakatos Béla szerzeményei hangzanak el, a hangszerelő Kovács Antal és Szirtes Edina Mókus. A szereplők ismert és népszerű énekesek, zenészek, a darabban egy roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, amelynek állomásai a darabban megelevenednek.

A szereplők között van Trokán Anna, Papadimitriu Athina, Falusi Mariann, Kovács Antal, Szakcsi Lakatos Béla, a Romano Drom tagjai és számos táncos. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. Ezt az előadást nehéz végig ülni, de nem azért mert elunja magát az ember, hanem mert a dallamok és a zene táncra csábítja a közönséget.

Az MTI beszámolója szerint a mostani lesz az első olyan színházi előadás, amely környezetvédelmi projektet is támogat: a szervezők a jegybevételből fákat vásárolnak, ezeket a Somnakaj alkotói és művészei a közönséggel együtt ültetik majd el.