Gyereknevelés

Gyermekjogi követeket keresnek a gyerekek között

A Hintalovon Alapítvány minden projektjében gyerekekkel dolgozik együtt, ők a Gyermekjogi Követek. Úgy vélik, komolytalan lenne a gyerekek problémáiról, jogairól beszélni anélkül, hogy magukat a gyerekeket nem kérdeznék meg, mi a véleményük.

Jelentkezőket várnak a 14-17 éves korosztályból. A Gyermekjogi Követek az alapítvány 14-17 éves önkéntesei, akikkel közösen a gyerekek jogaiért dolgoznak. Olyan fiatal kollégák, akik gyerekszemmel segítik az Alapítvány felnőtt munkatársait.

Fotó: Shutterstock/oneinchpunch

Azok a tinik, akik bekerülnek a programba és Gyermekjogi Követként részt vehetnek a jövőben az alapítvány munkájában a gyerekek érdekeit, jogait és nézőpontjait képviselhetik szakmai eseményeken, képzéseken. Részt vehetnek szakmai egyeztetéseken, kampányok szervezésében, sőt akár gyerekjogokkal kapcsolatos kutatásokban is.

Aki kedvet érez, vagy esetleg írói vénával van megáldva, akár cikket is írhat, saját videókat, kiadványokat készíthet. Sőt ezek a fiatalok beleszólhatnak az Instagramon vagy a médiában (mint televízió és rádió) megvalósuló kommunikációba is.

Több nemzetközi projektben vehetnek részt, kikérik a véleményüket. Sőt nem csak a saját, de a társai véleményének is szócsöve lehet.

2020. júniusig kéthetente pénteken kell az alapítvány budapesti irodájában lenni, 16-18 óráig. Ekkor van együtt a teljes csapat, de persze máskor, akár egy szűkebb körben is folyik a munka. Lehet otthonról online is besegíteni. Így a Gyermekjogi Követeknek ez a feladatkör átlagosan heti 4 óra lefoglaltságot jelent.

Az Alapítvány szerint ezzel a “megbízatással” a fiatalok hatással lehetnek másokra, sok gyerekhez és felnőtthöz juthat így el az, ami a mai gyerekek számára fontos. Kiállhatnak másokért, és alakíthatják azt, miként gondolkodnak a felnőttek a gyerekekről, vagy milyen információkhoz jutnak a gyerekek az őket érintő kérdésekről és a jogaikról.

A követeket a projektekben az előkészítéstől kezdve a megvalósításig bevonják, és akár saját kezdeményezéseket is teret adnak.

Fotó: Shutterstock/Monkey Business Images

“Számít a véleményed. Kíváncsiak vagyunk rád, számítunk a tudásodra, tapasztalataidra. Olyan programokat szeretnénk csinálni, ami valóban segíti a gyerekeket, ezért fontos, hogy a gyerekek nézőpontját is figyelembe vegyük.” – áll a Hintalovon Alapítvány felhívásában.

Jelentkezni az alapítvány honlapján lévő kérdőív kitöltésével lehet, 2019. december 31-ig. A határidőt követően az alapítvány egy héten belül kiválasztja azokat a fiatalokat, akikkel később, mint Követek dolgoznának együtt és január elején egy személyes beszélgetéssel döntik el megvan-e az összhang. A jelentkezőnek egy budapesti workshopon is lehetősége van részt venni, hogy beleláthasson a szervezet munkájába és közelebbről megismerkedhessen a csapattal. Ezt követően választják ki a Gyermekjogi Követeket.