Közélet

Trump megkegyelmezett Kenyérnek és Vajnak

Az ünnepi hagyományoknak megfelelően Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnökeként megkegyelmezett két hálaadásnapi pulykának.

Két pulykának Kenyérnek és Vajnak Donald Trump a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ceremónián megkegyelmezett. A két állat a nevüket egy észak-karolinai keresztény iskola növendékeitől kapták. Miután nem szegik nyakukat, Kenyér és Vaj a virginiai műegyetem parkjába kerül – írja az MTI.

A Hálaadás Észak-Amerika – vagyis az Egyesült Államok és Kanada – egyik legfontosabb ünnepe. Az Egyesült Államokban mindig november utolsó csütörtökén ülik meg. A hagyomány szerint az őszi betakarítás után adnak hálát Istennek, ma azonban általában az esztendő jó eredményeiért mondanak hálát.

View this post on Instagram

Congratulations, Butter! 🦃

A post shared by The White House (@whitehouse) on

A krónikák szerint az első hálaadást 1621-ben ünnepelték a Mayflower hajó fedélzetén az előző évben a massachusettsi Plymouth városába érkező telepesek. A többnyire az európai vallásüldözés elől menekülő telepesek cudar körülmények között éltek, s e nehéz időkben a wampanoag törzs indiánjai segítették őket. Az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, amelyre meghívták az indiánokat is. Ez volt az első Hálaadás.

Nemzeti ünnepnapot először George Washington, az Egyesült Államok első elnöke hirdetett 1789-ben, rendszeres ünneppé azonban 1863-ban Abraham Lincoln nyilvánította elnöki rendelettel. Lincoln volt az, aki először kegyelmezett meg a Hálaadás napján ünnepi fogásként felszolgált pulykák egyikének. Bár arról mind a mai napig vita folyik az Egyesült Államokban, hogy Lincoln Hálaadás napi vagy karácsonyi vacsorára szánt pulykát részesített-e elnöki kegyelemben. A Hálaadás napi ünnepi menü ugyanis sült pulyka krumplipürével, áfonyamártással és sütőtöktorta.