Életmód

Ennyien ajándékoznának kevesebb stresszt

Bár az ajándékvásárlás még mindig menő dolognak számít, egy felmérés szerint az emberek fele inkább nem kézzelfogható ajándékot adna szeretteinek idén karácsonyra.

Az ünnepekhez mindannyiunk számára hozzátartozik az ajándékvásárlás, -csomagolás, -elrejtés, de talán ideje lenne feltenni magunknak a kérdést: tényleg ennyire fontosak az ajándékok? Illetve kinek fontosak?

Fotó: shutterstock/Aaron Amat

Egy nemrégiben kétezer amerikai résztvevő megkérdezésével zajlott kutatás szerint a válaszadók fele jobban szeretne nem kézzelfogható dolgot adni szeretteinek idén karácsonyra. Ennek a tábornak a 70 százaléka ajándékozna jó egészséget, 47 százaléka több időt, 43 százaléka türelmet, 42 százaléka pedig pihenést.

Összességében pedig három válaszadóból egy szívesebben adna kevesebb stresszt valamely szerettének, ami a kutatás vezetői szerint szintén azt mutatja, hogy a békésen, nyugalomban töltött ünnep sokkal többet jelentene a családoknak, baráti társaságoknak, mint bármilyen drága ajándék… sőt, tulajdonképpen ez számítana igazán.

Ajándéktipp – varázspálca helyett
Ha a stresszt nem is tudod varázsütésre csökkenteni szeretteidnél, sem jobb egészséget, vagy több időt adni, két dolgot megtehetsz. Az egyik, hogy szabadidőt egy részét arra fordítod, hogy segítesz nekik az ünnepek előtti időszakban (a Nagyi imádni fog, ha bevásárolsz helyette, és kitakarítod a lakását), a másik pedig, ha tárgyak helyett élményekkel ajándékozod meg őket.

Ilyen lehet például egy saját készítésű kuponfüzet. A kuponokra írd rá a neved, majd egészítsd ki olyan dolgokkal, amelyeket szívesen adnál. Például „mosogat”, „egy hétig leviszi a szemetet”, „elvisz moziba / étterembe / túrázni” (ide helyettesítsd be, amire a megajándékozott vágyhat), „megjavítja a csapot / szekrényajtót, stb.” kupont. Annyi kis utalványt adj, amennyit be is tud nálad váltani a szeretted a következő évben, ne vállald túl magad.

Hidd el, a kuponoknak már a kitalálása is roppant szórakoztató lesz, a beváltással pedig nemcsak örömet szerzel, hanem a hétköznapi stresszt is csökkentheted (ha például megoldod valaki helyett a nagybevásárlást, vagy nem kell szerelőt keresnie, mert te elintézed helyette), és akár időt és pénzt is spórolhatsz a szeretteidnek. Ennek pedig ki ne örülne?!