Környezetünk

II. Erzsébet királynő kitüntette David Attenborough-t

A legendás brit természettudós A kék bolygó II. című műsoráért kapta a rangos kitüntetést, amelyben az óceánok műanyagszennyezésére, illetve az ebből adódó globális veszélyekre hívta fel a figyelmet.

Sokan sokféleképpen próbálják felhívni napjainkban a figyelmet arra, milyen borzasztó káros hatásai vannak a vizeinket szennyező műanyagszemétnek. Sir David Attenborough is így tett a Blue Planet II, vagyis A kék bolygó II. című sorozatában, munkájáért pedig a közelmúltban nem kisebb méltóság tüntette ki, mint II. Erzsébet királynő.

II. Erzsébet brit királynő és Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes a londoni Királyi Külügyi Intézetben, a Chatham House-ban tartott rendezvényen. MTI/AP/The Daily Telegraph/Eddie Mulholland

A világhírű brit természettudós a Chatham House-díjat kapta meg, amellyel a nemzetközi kapcsolatok fejlődéséért sokat tett személyeket, szervezeteket jutalmazzák.

Sir David Attenborough az ötvenes évek óta készít természetfilmeket, igazi legendának számít ebben a műfajban. A királynővel egykorú, szintén 93 esztendős tudós több munkájával is komoly sikereket ért el.

A kék bolygó II. 2017-ben a legnézettebb sorozat volt a brit televízióban, és más országokban is hasonló nézettségi adatokkal büszkélkedhet. A Chatham House-díjat is ezen „felvillanyozó hatásáért” kapta – írja a Szeretlek Magyarország.