Életmód

Játssz az elméd élességéért!

Szeretsz társasjátékkal játszani, kártyázni? Jó hírünk van a számodra. Nem is gondolnád miben segíthet neked ez a játékszenvedély. Érdemes minél többet játszani a családdal és a barátokkal.

Nem csak az idő vidám eltöltésére, a gyerekek szórakoztatására alkalmasak a társas- és kártyajátékok. Ennél sokkal többet is tehetnek értünk, méghozzá segíthetnek tovább megőrizni a mentális fittséget – ezt állítja egy új kutatás.

Fotó: shutterstock/JP WALLET

Azok, akik rendszeresen játszanak nem digitális, vagyis a jó öreg, hagyományos társas játékokat és kártyáznak, jobb eredményeket érnek el a gondolkodást igénylő és memóriatesztekben a 70-es éveikben – olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portálon, amelyet az MTI idézett. Mindezt az Edinburghi Egyetem tudósai figyelték meg egy több éven át tartó kutatás után.

Azok is eredményeket érhetnek el ezzel a módszerrel, akik életük későbbi szakaszában kezdik el a játékot. Ugyanis megfigyelték azt, hogy azoknál, akik a 70-es éveikben gyakrabban kezdtek társasozni, szintén fejlődtek ezek a képességek és csak kisebb mértékű romlást észleltek kognitív képességeik terén. Főként a memóriájuk és a gondolkodásuk sebessége lett élesebb és gyorsabb.

A kutatásban a pszichológusok több mint ezer 70 év feletti személyt vizsgáltak. Megfigyelték a memóriájukat, problémamegoldó képességüket, gondolkodási sebességüket és általános gondolkodási képességüket. Három évente ismételték meg ugyanazon feladatokat. Összesen kilenc éven át tartott a felmérés.

A szakemberek arra keresték a választ ezzel a kutatással, hogy milyen összefüggés van az életvitel és az időskori kognitív egészség között. Vagyis mennyire számít az életmódunk abban, hogy idősebb korunkban mennyire leszünk mentálisan frissek. Azokat az aktivitásokat, tevékenységeket keresték, amelyek segítenek megőrizni az idősebbek agyi kapacitását.

– Jó lenne kitalálni, hogy egyes játékok hatékonyabbak-e, mint mások. Hangsúlyozzuk továbbá, hogy több más dolog is van, amely összefüggésben áll a kognitív képességek megőrzésével, mint például a fizikai fittség és a dohányzás kerülése – fejtette ki Ian Deary, az Edinburghi Egyetem szakértője.

– Bár egyesek úgy vélik, a képességek hanyatlásnak indulhatnak öregkorban, ez a kutatás újabb bizonyítéka annak, hogy ez nem törvényszerű – tette hozzá Caroline Abrahams, az Age UK nevű idősekkel foglalkozó szervezet igazgatója.