Gyereknevelés

Sokkoló videóval "tanítja" a szülőket a rendőrség

Már 11 ezer szülőhöz jutott el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) új bűnmegelőzési drogprevenciós programja, a szülői értekezleteken bemutatott prezentáció során Zacher Gábor toxikológus és Szabó Győző színművész, egykori heroinhasználó hívja fel a figyelmet a kábítószer veszélyeire.

A BRFK felvette a lépést a változó világgal és a változó kommunikációval, ezért készítette el a videobejátszásokat is tartalmazó prezentációt, amelyet szeptembertől juttattak el fővárosi iskolák szülői értekezleteire. Eddig összesen 200 ilyen szülői értekezletet tartottak az oktatási intézményekben, amelyeken a rendőrség munkatársai is részt vettek.

A program három pillérű: a szülők után a pedagógusoknak és a gyerekeknek is készítenek prezentációkat, amelyeket várhatóan jövőre fognak bemutatni.

Fotó: iStock.com/lolostock

A szülőknek készített verzióról Zacher Gábor elmondta: olyanokat kellett megszólítaniuk, akiknek az életében a kábítószer soha semmilyen szerepet nem játszott. Egy átlagos szülő a kábítószerrel kapcsolatos információi jelentős részét a sajtóból szerzi – tette hozzá. Úgy vélte, hatalmas kommunikációs szakadék van a szülők és a gyerekek közt, ugyanakkor fontos, hogy arról a világról kell beszélni a gyerekekkel, amiben ők élnek, és amelynek igenis részei a kábítószerek.

Magyarország házfalára a “Tiszta udvar, rendes ház” mintájára sosem fog kikerülni a “kábítószermentes övezet” felirat, ezért azt kell megcélozni, hogy egyre több fiatal legyen, aki mer jó döntést hozni, ha kábítószerrel kínálják – mondta. Szerinte ezt nem elrettentéssel, börtönnel, fenyegetéssel kell elérni, hanem úgy, hogy tisztában legyenek a veszéllyel, legyen értékrendjük, keretrendszerük, jövőképük. Zacher Gábor rámutatott arra is, hogy a jó döntést nem délelőtt, az iskolában kell meghozni, hanem szombaton hajnali fél kettőkor, amikor buliban van, s ahol sem a szülő, sem a pedagógus nem áll a gyerek mellett.

Szabó Győző egyedülállónak nevezte a programot az újfajta kommunikációs forma miatt. Elmondta: találkozott olyan anyukával, aki látta már a szülőknek szóló prezentációt, és sokkolónak, de szükségesnek ítélte.

A színész arról is beszélt, hogy tíz évig volt aktív heroinista, de sikerült “lejönnie a szerekről”. “Őrületes probléma volt az életemben” – idézte fel, majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a szülők már az elején ismerjék fel a jeleket.

A sajtótájékoztatón jeleneteket mutattak be a mintegy félórás prezentációból; a többi közt sokkoló képeket láthatnak a szülők például arról, hogyan változtatja meg egy fiatal külsejét a drog már fél év szerhasználat után. Egy másik jelenetben Zacher Gábor arról beszél, hogy átlagosan mindössze 7 percet beszélget egy szülő egy nap a gyerekével.

A rendőrség munkatársai a szülők részére tartott értekezleteken a kábítószer- és drogfogyasztás veszélyeivel foglalkoztak, illetve vázolták a megelőzés lehetőségeit. A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei számos iskolában tartanak rendszeresen prevenciós előadásokat, amelyeken felhívják a figyelmet a szülőkkel és tantestülettel való folyamatos együttműködés és információcsere fontosságára.

A rendőrség munkatársai többek között az alábbiakra hívják fel a szülők figyelmét:

– A szülők kiemelt figyelmet fordítsanak a gyermekeik szabadidős tevékenységeire, szórakozóhelyen való
viselkedésükre.
– Az alkohol- és a drogfogyasztásra utaló jelek esetén, azonnal forduljanak bűnmegelőzési, drogprevenciós
szakemberkehez.
– A szülők is hívják fel a gyerekek figyelmét arra, hogy internethasználat során személyes és bizalmas
információkat, adatokat soha ne adjanak meg.
– Sürgős esetben a gyerekek és szülők ne késlekedjenek segítséget kérni a rendőrségtől, illetve a 112-es
segélyhívószámon.