Szerelem

Egyre nagyobb a nyomás a nőkön a szexben

A Nagy-Britanniában élő, 40 év alatti nők egyharmada tapasztalta már, hogy együttlétük során partnerük rájuk csapott, leköpte őket, befogta a szájukat vagy fojtogatta őket. Az aggasztó eredmény több szakember figyelmét is felkeltette.

A BBC Radio 5 Live felmérése azt vizsgálta, hogy a kölcsönös beleegyezésen alapuló szex közben mennyire gyakori az erőszak. A Savanta ComRes kutatóintézet 2002 brit, 18 és 39 év közötti nőt kérdezett meg, hogy történt-e velük hasonló eset. Az eredmények reprezentatívnak tekinthetők. A nők több mint harmada (38 százalék) tapasztalt olyat, hogy leköpték, fojtogatták, vagy befogták a szájukat, és nagyrészt nem a beleegyezésükkel történt az erőszakos megnyilvánulás.

Kevesebb mint kétharmaduk mondta azt, hogy történt velük ilyen, de soha nem az akaratuk ellenére, 31 százalékuk pedig azt, hogy sosem tapasztaltak ilyet, vagy nem válaszoltak erre a kérdésre. Közülük – akár közös megegyezésen alapult a dolog, akár nem – 20 százalék mondta azt, hogy az eset után mérgesek voltak vagy megijedtek.
Szakemberek szerint vannak nők, akik ezt valóban élvezik, a probléma ott kezdődik, amikor a férfiak azt hiszik, hogy minden nő szereti ezeket a „fogásokat”.

A Nők Igazságáért Központ (The Centre for Women’s Justice) szóvivője a BBC-nek a felmérés eredményeiről elmondta: „Láthatóan egyre nagyobb nyomás nehezedik a fiatal nőkre, hogy belemenjenek az erőszakos, veszélyes és megalázó dolgokba. Ez valószínűleg az extrém pornó széleskörű elérhetőségének és normalizálásának köszönhető”.
Egy pszichoterapeuta is azt nyilatkozta, hogy a jelenség járványszerűen terjed manapság. Sőt, az is aggasztó, hogy azok, akik belemennek az ilyen szexbe, nem látják annak kockázatait.