Kultúra

Nem rokkantak, nem fogyatékosok, „teljes” emberek

Egy igazi érzékenyítő filmet láthatunk, Gera Marinával, a nemzetközi Emmy-díjas színésznővel a Duna Tv-n december 3-án, 22:30-tól.

A Nino bárkája  történetének „megváltozott munkaképességű emberek” a szereplői. Nem rokkantak, nem fogyatékosok. „Teljes” emberek, akik élni, dolgozni, érvényesülni akarnak, akik ugyanúgy szerelmesek, és ugyanúgy vannak rossz napjaik, mint másoknak.

A történetükkel egy kicsit ezeket az előítéleteket szeretnék mérsékelni, közelebb hozni a nézőkhöz a sérültek világát. Mindezt azonban humorosan és esendően. Egy amolyan simlis, mégis szerethető vendéglős szemszögén keresztül, aki a film végére képes lesz az empátiára, az elfogadásra.

Fotó: Médiaklikk

A filmről: Nino, a simlis ám szerethető vállalkozó egy étkezdét üzemeltet, melyet ő maga remek konyhának gondol. Ám a lepusztult berendezés, az unalmas ételek nem vonzzák a vendégeket, Nino a csőd szélén áll. Miután utolsó alkalmazottját sem tudja kifizetni, gyorskölcsön után rohangál. Egyetlen lehetősége, hogy megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat, így annak ellenére, hogy nem hitelképes, az alapítvány egy hónap próbaidőre ad neki esélyt. Nino bevállalja! Amikor azonban az új alkalmazottai megérkeznek, Nino kénytelen szembesülni a testi-lelki problémákkal küzdő emberek gondjaival. Hamarosan kialakul a törzsközönség, beindul az üzlet. Eközben Nino is kezdi más szemmel nézni a világot…

A film rendezője Miklauzic Bence, aki játékfilmrendezőként a 33. Magyar Filmszemlén közönségdíjat nyert Ébrenjárók című filmmel debütált, de ő rendezte A zöld sárkány gyermekei és a Parkoló című filmeket is. Sok televíziós produkció is fűződik a nevéhez, például a Hacktion Újratöltve bűnügyi sorozat epizódjai, vagy a nemrég sikerrel játszott Csak színház és más semmi.

Forgatókönyvíró: Maruszki Balázs

Zene: Hammer Zsolt, Jávorka Ádám

Operatőr: Seregi László

Rendezte: Miklauzic Bence

Szereplők: Gera Marina, Baki Dániel, Bartsch Kata, Cserna Antal, Znamenák István