Kultúra

Színházi Olimpiát rendezne Magyarország

Nyolcvan produkció meghívását tervezi Magyarország, amennyiben megkapja a 2023-as Nemzetközi Színházi Olimpia szervezési jogát. A találkozó több hónapon keresztül tartana.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az M1 műsorában mondta el, hogy Magyarország szervezési szándékát Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház vezérigazgatójával együtt jelentették be Szentpéterváron, az idei olimpiát záró sajtótájékoztatón.

Fotó: Juhász Gábor/MTI

A 2019-es találkozót két helyszínen rendezték, Szentpéterváron és egy japán faluban, Togában, amely jelentős színházi központ. Magyarország vállalta, hogy amennyiben megkapja a szervezési jogot, a bemutatók helyszínei az országon belül, a vidéki színterek bevonásával történne majd – tudta meg az MTI.

Az államtitkár szerint Vidnyánszky Attilának és a Nemzeti Színház gárdájának nagy tapasztalata van a szervezésben, ennek jeles példája a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amely Európa egyik legjelentősebb színházi fesztiváljává vált. Éppen ezért van okunk reménykedni, hogy egy ilyen nagy volumenű kulturális eseményt rendezhetünk. A döntés a következő néhány hónapban születhet meg. Az olimpia alapítói és tanácsadó bizottságának tagjai mindenesetre támogatják Magyarország rendezési szándékát.