Életmód

El sem hiszed mi mindent gyógyít a moringa növény

A moringa fát - magyarul Lóretekfát - csodafánk is szokták nevezni. Magjában és leveleiben számos vitamin és ásványi anyag található, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Egyes kutatások szerint a rák megelőzésében is hatalmas segítséget nyújthatnak a növényben lévő gyógyító anyagok.

Fotó: shutterstock/Dolly MJ

Azért is nevezik csodafának, mert hihetetlenül sokszínű élettani hatással bír. Levelének C-vitamin tartalma például hétszerese a narancsénak. A-vitamin tartalma ötszöröse a répáénak, 100 gramm moringa levélben, pedig 9.3 gramm fehérje található, amely négyszerese a joghurt fehérje tartalmának. Tartalmaz még káliumot, magnéziumot, kalciumot és 19 féle aminosavat. Bármilyen megbetegedés során felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, mert alapvetően az immunrendszert erősíti. AIDS-es betegeknek is ajánlani szokták a további gyógyszerek fogyasztása mellet.

A moringa fa több mint 4 ezer éve őshonos a szubtrópusokon, főleg Észak-Indiában. Latin neve: moringa oleifa.

Mitől is csodaszer a moringa növény?
A moringa növény antioxidánsokban is bővelkedik. Nem kevesebb mint 64 különböző antioxidáns félét tartalmaz. A növénynek nem csupán immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása ismert. Természetes vérhígító, ezért jótékonyan hat a szem és az agy vérrellátására. Kiváló a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen is. Használható az emésztés javítására is, serkenti az anyagcserét és nagyban elősegíti a súlyvesztést. A moringa fa számos, különböző B-vitamint is tartalmaz, ezzel segíti az idegrendszer működését, ezáltal még a depresszió ellen is fellép.

Hogyan fogyasszuk?
A moringa fából készült ételkiegészítő kapszula, port, tea, olaj az utóbbi pár évben egyre kedveltebb szerte a világon. Az étrend-kiegészítőken túl felhasználható ételként is, hiszen a leveleiből salátát, savanyúságot, de akár főzeléket is lehet készíteni.

Íze hasonló a spenótéhoz, és kicsikét savanyú, mint a sóska. Virágát is fel lehet használni. A virágszirmokat párolva, de akár vajban megsütve is lehet fogyasztani. A magjából préselik ki a moringa olajat, porrá őrölt formáját, pedig kenyérsütéshez is fel lehet használni, sőt fűszerként is fogyasztható.

Kiknek ajánlott?
Ez a növény igazából Jolly Joker mindenki számára. A felnőtteknek és gyermekeknek egészség megőrző, az idősebbeknek igazi multivitamin, a szoptatós anyáknak pedig tejserkentő hatású.