Közélet

Láthatóan és láthatatlanul is vigyáznak ránk a rendőrök

Budapest az egyik legbiztonságosabb európai főváros, az emberek biztonságát a rendőrök biztosítják a karácsonyi vásárokban is.

A rendőrök a karácsonyi vásárokban láthatóan és láthatatlanul is jelen vannak – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztályának megbízott vezetője.

Hegyesi Melinda kiemelte: Budapest Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa, a rendőrök a karácsonyi vásárok idején is mindent megtesznek azért, hogy a budapestiek, a fővárosba látogatók és a külföldi turisták is a lehető legnagyobb biztonságban érezzék magukat. Hozzátette: a BRFK idén is fizikai akadályokat és beton terelőelemeket helyezett ki a vásárok környékén.

A rendőrök folyamatosan jelen vannak a vásárokban, hogy biztosítsák a zökkenőmentes közlekedést és minél kevesebben váljanak bűncselekmények áldozatává.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A karácsonyi vásárban három tipikus bűnelkövetői módszerre kell figyelnünk.

Bemutatót is tartottak a rendőrök, hogy demonstrálják, mennyire könnyen tudnak működni a zsebtolvajok. Előbb egy szék hátára helyezett táskából, majd a metróból felvezető lépcsőn egy hátizsákból, végül pedig a vásári forgatagban nézelődő ember táskájából történő lopásokat modelleztek.

A szakértő szerint az elmúlt évek merényleteiből sokat tanultak az európai hatóságok. A karácsonyi vásárok helyszínét több nagy európai városban is megváltoztatták, jobban védhető helyeken rendezik meg az eseményeket. Fizikai akadályokat építettek ki, amelyek megakadályozzák, hogy a helyszínt gépkocsival meg lehessen közelíteni, kapukat állítottak fel, és a fokozott rendőri jelenlét is megnehezíti merényletek elkövetését.