Gyereknevelés

Ingyenesen elérhető kultúra a gyerekeknek

Az ősszel indult Lázár Ervin Program keretében most egy ifjúsági koncertsorozat is megvalósulhat.

A kezdeményezés gyakorlatilag az iskolai tantervet egészíti ki azzal, hogy valamennyi általános iskolás diák számára lehetővé teszi, évente egyszer ingyen eljuthasson színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra. Azaz a diákok a tanórákon kívül játszva, szórakozva is ismereteket szerezhessenek. Most a Lázár Ervin Program keretében egy ifjúsági koncertsorozat is megvalósulhat.

Fotó: Shutterstock/Yurij Golub

A program célja, hogy minden egyes gyerek megkapja a kultúra üzenetét valamilyen formában. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Budapesti Filharmóniai Társaság, amelyet Erkel Ferenc alapított 166 évvel ezelőtt. A társaság két programja lesz elérhető a tanárok számára, negyedikes és hetedikes évfolyamoknak állítottak össze előadást, profi szakemberek, előadók, drámapedagógusok bevonásával.

Az iskolákba nemcsak zenével, hanem egy performansszal érkezik majd a program, amelynek a lényege, hogy kérdéseket tesznek fel, és a gyerekek maguknak kereshetik meg a válaszokat. Különböző eszközökkel érzékeltetik, hogy a magas művészet sokszor nehezen érthető, nehezen adja meg magát, de arra buzdítják a gyerekeket, hogy ne féljenek tőle, mert nagyon sok érték van benne.

A hetedikeseknek szóló programban helyet kap a komolyzene, az előadás részében pedig a magyar népmese, a magyar nyelv, szó lesz Bartók Béláról, meghallgatnak egy Radnóti-verset és 100 évvel ezelőtti fotókat is mutatnak a gyerekeknek.

A negyedikeseket viszont inkább interaktív, játékos formában nyerik meg, az előadásokban a főszerepet a zene, a képzőművészeti alkotások kapják. A diákok találkozhatnak egy vonósnégyes tagjaival, ahol a zenészek a gyerekek közé ülnek be, hogy közösen játszanak el egy népdalt.

Az iskolák számára ingyenesen elérhető programra már elindult a regisztráció.