Életmód

Jógázz otthon, kényelmesen

Ahhoz, hogy elkezdj mozogni, nincs szükség különleges környezetre, csak elhatározásra. Akár otthonodban is elkezdheted és művelheted kényelmes körülmények közt. Ilyen mozgás például a jóga is.

Otthon is kialakíthatod azt a helyet, ahol jógázhatsz, nem kell feltétlenül egy edzőterembe vagy jógastúdióba elmenned. Nem is kellenek különleges felszerelések mindehhez, még akkor sem, ha kezdő vagy.

Fotó: shutterstock/The_Molostock

Elsőként érdemes egy jóga matracot beszerezned az egyik sportszereket kínáló áruházban. Mindez a kényelmed érdekében. Ez a matrac remekül összetekerhető és elrejthető például a kanapé alá vagy mögé.

Ezután válaszd ki azt a helyet, ahol ki tudsz majd nyújtózni és elvégezheted a gyakorlatokat. A lakás ezen részét fel is díszítheted az ízlésed szerint. Tehetsz ide növényeket, inspiráló idézeteket tartalmazó képeket, fényképeket vagy akár kristályokat is. Még jobb, ha a kellemes illatról is gondoskodsz egy aromalámpa formájában. Válassz olyan illatot, amilyet csak szeretnél, a lényeg az, hogy segítse az ellazulásod.

Ha nehéz beépítened a jógát a napi rutinodban, akkor kezdd azzal, hogy megpróbálsz ráhangolódni. Ülj le a szőnyegre és indíts el egy kellemes zenét, amely lehet, akár meditációs zene is. Eközben idézd fel magadban, mi minden előnnyel jár, ha rendszeresen gyakorolsz. Ezután kezdd el a gyakorlatokat, amelyeket már megtanultál.

Nem kell emlékezetből jógáznod. Remek jóga oktató videók vannak fent az interneten, amelyeket követve gyakorolhatsz. De számos mobil app is a rendelkezésedre áll. Az sem kifogás, ha még nem jógáztál soha, ugyanis kezdőknek is készültek felvételek. A lényeg az, hogy kezdj neki, nem fogod megbánni.