Életmód

Ez a fűszer garantáltan kifüstöli a kórokozókat a lakásodból

Kiváló fűszere a vajban sült ételeknek, ugyanakkor olyan különleges hatása is van, amelyről a tudósok csak most győződtek meg. Az ősi rituálékhoz is rendszeresen használták a füstjét.

Ezzel a füsttel űzték ki az ártó szellemeket és energiákat a helyiségből. A füstről az is köztudott volt, hogy remek rovarűző, nyári fülledt estéken. Ugyanakkor kiderült, hogy ennél jóval többet is tud.

Fotó: shutterstock/FotoHelin

Indiai tudósok ugyanis tesztelték ezt a fűszert, a zsályát. Maguk is meglepődtek az eredmények láttán. Arra jutottak ugyanis, hogy a zsálya füstje elpusztítja a levegőben levő baktériumok szintre mindegyikét, pontosabban 94 százalékát. Mindehhez egy órán át kellett füstölniük a National Botanical Research Institute kutatóinak zsályával, cserébe kimondhatták, hogy teljesen fertőtlenítették a helyiséget.

Ez a tisztaság legalább 24 órán keresztül tartott, de azt is észre vették, hogy a betegségeket okozó hét baktérium törzs képviselőit még harminc nap után, vagyis egy kerek hónap elteltével sem lehetett kimutatni a helyiség levegőjében. Pedig a kísérlet kezdete előtt bizonyítottan jelen voltak.

A zsályát gyógynövényként is használják. Belsőleg alkalmazva fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása van. A zsálya, mint kiderült, sokoldalú gyógynövényként is használható. Érdemes tartani belőle otthon és használni, pláne ebben a megfázásos időszakban.