Környezetünk

Jönnek az ehető tányérok

Mit szólnál hozzá, ha mondjuk egy céges partin evés után nem visszaadni vagy kidobni kellene a tányért, hanem meg is lehetne enni? Ilyesmi már létezik, de kérdés, mikor terjedhet el szélesebb körben.

Az ENSZ közlése szerint egészen elképesztő mennyiségű műanyag szemetet termelünk mi, emberek: éves szinten 300 millió tonnányit, aminek mindössze 14 százalékát hasznosítjuk újra. A kidobott műanyagok egy részét a házibulikon, céges partikon használt eldobható poharak, evőeszközök és tányérok teszik ki – utóbbiak helyettesítésére kínál ehető alternatívát most egy dél-afrikai startup cég.

Fotó: www.facebook.com/themunchbowl

A Munch Bowl búzából készült tálkája vegán, ráadásul nemcsak hogy könnyű kézbe venni, hanem akár forró levest is tarthatunk benne öt órán keresztül (nem csöpög sehol, nem ázik át), és a gyártás után 15 hónapig őrzi meg a minőségét.

Eredetileg kézzel készítették ezeket a tányérokat, de a megnövekedett kereslet miatt át kellett térniük a gépi gyártásra, így egy óra alatt már 500 ilyen tál készül. A cég leginkább partikra, vállalati eseményekre és piknikezésre ajánlja termékét, és eddig főleg szállodáknak és vendéglátással foglalkozó cégeknek adták el tálkáikat Dél-Afrikában, Szingapúrban, Dubajban, de volt belga vásárlójuk is.

Fotó: www.facebook.com/themunchbowl

Európában is akad már olyan vállalat, amely ehető holmikat kínál a műanyag tányérok és evőeszközök alternatíváiként: a lengyel Biotrem például biológiailag lebomló terítéket és csomagolást is ajánl. Termékeik ehetőek, és jelenleg már 25 ország éttermei és viszonteladói számára exportálják ezeket – írja a CNN.

Egyelőre kérdés, hogy ezek a lebomló, illetve ehető tányérok mikor terjednek el szélesebb körben, de mi már nagyon várjuk!