Csillagok

57 éves lett a Született feleségek Lynette-je

A Transzamerika és az Anya, lánya unokája című filmek Oscar-jelölt, Emmy- és Golden Globe-díjas sztárja, mindig is azzal nyűgözte le a rendezőket, hogy teljes mértékben magát adta a szerepekben. Felicity Huffman minden filmjében igyekszik személyiségét elénk tárni, és talán ezért is szeretjük őt annyira.

Felicity Huffman 1962. december 9-én jött a világra a New York állambeli Bedfordban. Szülei Flicka becenevet adták a kislánynak. Nem sokkal a születése után, a szülei elváltak, édesapja így hét testvérével hagyta magukra Flickáékat.

A színésznő a New York-i egyetemen szerzett diplomát, és nem sokkal később megkapta élete első filmszerepét,
Stephen King Az aranykor című filmjében. 1998-ban szerződtették a Sport Night című vígjáték-sorozatba, amely akkora sikert hozott a fiatal színésznőnek, hogy megkapta élete első Golden-Globe jelölését.

Felicity Huffman amerikai színésznő a Trust Me című filmje bemutatóján (MTI/EPA/Peter Foley)

Bár karrierje egyre inkább ívelt felfelé és olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a Magnólia, a Háború a háborúról vagy a House Hunting, az igazi áttörést mégis a Született Feleségek című sikersorozat hozta meg számára, amelyben 8 évadon keresztül tárta elénk Lynette Scavo sokrétű egyéniségét. Egyes pletykák szerint Lynette szerepének eljátszása nem okozott gondot a színésznőnek, mert ő az életben is mindig kimondja, amit gondol, a családjáért tűzön-vízen át harcol, és semmiképp sem nevezhető álszentnek. Alakításáért elnyerte az Emmy-díjat.

Karrierjének talán egyik legérdekesebb pontja volt, amikor 2005-ben egy különlegesre szerepre kérték fel: A Transzamerika című drámában kellett eljátszania egy transznemű férfit, aki az utolsó és végleges nemi átalakító műtéte előtt áll, mielőtt teljesen nővé válhatna. A színésznő hátborzongató hitelességgel játszotta Bree szerepét, akinek döntenie kell fia felnevelése, és az álmai megvalósítása között. Ezért a szerepéért Huffman elnyerte Golden Globe-díjat, és Oscarra is jelölték.

2007-ben újabb mélyreható drámában tűnt fel, Jane Fonda és Lindsay Lohan mellett. Aaz Anya, lánya, unokája című filmben egy alkoholista felelőtlen anyát alakít, akinek át kell értékelnie a lányával és az anyjával való kapcsolatát. 2009-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán.

2013-ban a Boomerang és a Trust Me filmekben is szerepelt, 2014. és 2015- között pedig nem kevesebb, mint négy új mozi jött ki a színésznő nevével: A Stealing Cars, a Rudderless, a Big Game, és a Zendog.

Felicity Huffman amerikai színésznő a vígjáték kategória legjobb színésznőjének járó díjjal kezében a Született feleségek című sorozatból ismert Marcia Cross, Nicollette Sheridan és Eva Longoria társaságában (MTI/EPA/DANNY MOLOSHOK)

A színésznő ezután sem pihent, 2015 márciusától az American Crime című sorozatban látható főszereplőként Timothy Hutton oldalán. A sorozatbéli alakításáért Golden Globe-ra is jelölték. Bár a sorozat túlélt három szériát, és a nézők is nagyon várták a következő évadot, az ABC csatorna 2017-ben úgy döntött, hogy a sorozat nem kap negyedik évadot. 2017-ben újabb filmszerepet kapott a Krystal című alkotásban és a Libby and Malcolm című tévéfilmben is láthattuk őt.

Felicity Huffman az életben is egy igazi született feleség, hiszen 1997-ben ment hozzá William H. Macy, színészhez, és házasságuk azóta is töretlen. Két lányuk született, a most 19 éves Sofia Grace, és a 17 éves Georgia Grace.

William H. Macy amerikai színész pályatárs felesége, Felicity Huffman társaságában (MTI/EPA/Paul Buck)