Csillagok

Ma lenne 75 éves a tragikus sorsú Jászai Mari-díjas színésznő

Pályakezdőként úgy írtak róla, hogy „Végre egy komoly bohóc!” Később drámai erejét is sokszor bizonyította, végül mégis tragikus hirtelenséggel lépett ki az életből. Schütz Ilára emlékezünk. .

1962–1964 között A Margit Kórház adminisztrátoraként kezdte pályáját Schütz Ila Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. 1965–1969 között az Egyetemi Színpad, a Mafilm Filmszínészképző Stúdió tagja volt. 1969-ben szerzett oklevelet a Színiakadémián, Szinetár Miklós osztályába járt. Ezt megelőzően amatőr színjátszó volt, valamint szerepelt az Egyetemi Színpadon is.

Schütz Ila Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész MTI Fotó: Ilovszky Béla

Diplomája megszerzése után egy évadot töltött a Mikroszkóp Színpadnál, 1970-től pedig a Madách Színház művésznője lett. Több mint 300-szor alakította Doris szerepét Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt! című darabjában Sztankay István partnereként.

Számos kiemelkedő szerepben láthatta a közönség, többek között a Lilionfi Kamillájaként vagy a Vízkereszt, vagy amit akartok Máriájaként. Olyan filmeket tudhat maga mögött, mint az Árvácska, a Szép lányok, ne sírjatok! és a Valami Amerika.

A József Attila Színházban február 22-én mutatják be Neil Simon: Luxuslakosztály című vígjátékát Léner Péter rendezésében. A képen: Schütz Ila. MTI Fotó: Ilovszky Béla

1968-ban Dégi István színész felesége lett, gyermekük, Zsolt 1976-ban született. A Megtörtént bűnügyek televíziós sorozat A müncheni férfi című részében, 1976-ban terhesen játszott, és azt is beleírták a filmbe, hogy Pécsi Ildikó tanácsokat ad neki a rosszullétek elkerülésére.

Utolsó éveiben depresszió gyötörte, 2002 decemberében a fia apjához, Dégi Istvánhoz hasonlóan önkezével vetett véget életének.