Környezetünk

Hova tűnt a Viktória-vízesés? - VIDEÓVAL

A klímaváltozásnak és ennek okán a globális felmelegedéssel járó aszály miatt szinte teljesen kiszáradt a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés.

Szinte teljesen kiszáradt a Viktória-vízesés, az elmúlt időszak példátlan szárazságának köszönhetően – írja a The Guradian cikkére hivatkozva több hazai médium is.

A Zambézi folyó nagy vízesése, a Viktória-vízesés nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, habár mostanában nem emiatt jelennek meg róla hírek: a vízesés szinte teljesen eltűnt a térséget hosszú ideje sújtó aszály miatt. A világhírű afrikai látványosságról több képügynökség, köztük az AFP is fotókat adott ki – közölte a HVG cikke.

A Sky News-ban megjelent írás az aszályt a globális felmelegedés számlájára írja, ami elég jól látható a vízesés környezetében is: korábban sűrű, zöld növényzet vette körül a korábban a világ legszélesebb vízesését, míg most kopár, helyenként csontszáraz sziklák vannak ott. A legszomorúbb érzést talán az a dermesztő csend váltja ki az emberből, amit most az alázuhanó víz hiánya okoz.

A Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán található. Helyi elnevezése a makololóktól származik: Mosi-oa-Tunya jelentése „mennydörgő gőzölgés” és „robajló füst”. A név onnan ered, hogy a víz száz méteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. Ez szinte mostanra teljesen eltűnt. A Viktória vízesés 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon, közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989 óta az UNESCO-Világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Zambiába közel a felére csökkent a turizmus, amelyen a szinte teljesen kiszáradt Viktória-vízesés sem segít, amelyre a helyiek lassan már csak afrikai Grand Canyonként hivatkoznak, az egyszínű sziklás hasadék miatt.