Gyereknevelés

Miért érdemes már magzati korban zenét hallgatni?

Kutatások kiderítették, hogy már magzati korban érzékeljük a külvilágban szóló muzsikát, sőt reagálunk is rá. A magzat már egészen korai időszaktól képes hallani, a 24. héttől pedig már el tudja különíteni a külső és belső zajokat.

Nemcsak a baba, hanem az anya is megnyugszik a várandósság alatti zenehallgatástól, ami segíti az ellazulást, energiával, boldogsághormonokkal tölt fel. A szakemberek azt is kiderítették, hogy a zene különösen jótékony hatással van a magzat, később pedig a baba fejlődésére.

Fotó: Shutterstock

Elősegíti a kreativitást, csemeténk később jobb nyelvi és matematikai készségekkel rendelkezik majd. Azok a babák, akik zenét hallgattak magzatként, csecsemőként nyugodtabbak voltak, mint a zenét nélkülöző társaik.

Ha csecsemőkorban is folytatjuk a kicsi „zenei képzését”, sokat teszünk azért, hogy gyorsabb és könnyebb legyen a beszédfejlődése, hiszen a zene összehangolja a két agyféltekét, formálja az értelmet, az érzelmeket, tökéletesíti a mozgást, segíti a szociális érést.

Az újszülöttek képesek felismerni a magzatként hallott zenét. Ha a nyűgös kicsinek lejátsszuk a várandósság alatt hallgatott kedvenceinket, azt fogjuk tapasztalni, hogy a baba megnyugszik, mosolyog, boldogan gőgicsél az ismerős dallamokról. A vizsgálatok szerint a nyugtatásra a klasszikus zene a legalkalmasabb, mivel ritmusa közel áll az emberi szívverés nyugalmi állapotához.

A Szeretethang című kamarazenei sorozatot várandós anyukák és apukák számára indította a MÁV Szimfonikus Zenekar. A program az első epizódja annak a sorozatnak, mely a születés elöttől kezdődően nyújt közös élményt a gyermekek, szüleik és nagyszüleik számára.

A Szeretethang, a Búgócsiga, a Zene Tér Kép, majd az Unokák és nagyszülők sorozat egészen a nagy koncerttermi hangversenyekig kíséri az érdeklődőket, segítve a klasszikus zene megismerését, beillesztését a mindennapokba. A programokat havonta tűzi műsorára a zenekar, helyszíne a zenészek próbaterme a belvárosi Múzeum utcában.

A programok szerkesztője és házigazdája Székely Edit zenepedagógus, a MÁV Szimfonikus Zenekar fuvolaművésze.