Kultúra

Történelmi dráma második része a Dunán

Ha láttad az első részét A Laconia elsüllyesztésének, akkor ne hagyd ki a befejezést sem!
Az angol-német minisorozat, A Laconia elsüllyesztése a végéhez ér. Ha láttad az első részt, ne hagyd ki a befejezést sem. Ha még nem láttad, akkor a Médiaklikken még visszanézheted az első felvonást, mielőtt megnézed a második részét, december 11-én, 22:30-tól a Dunán.
A történelmi tények: 1942-ben a Laconia Afrika nyugati partjainál hajózott, a fedélzetén 80 civillel, köztük nőkkel és gyerekekkel, 268 brit, 160 lengyel sebesült katonával, valamint mintegy 1800 olasz hadifogollyal.

A hajóra felfigyelt a környéken portyázó U-156-os német tengeralattjáró. A parancsnok, Werner Hartenstein támadási pozíciót vett fel, majd megtorpedózta az ellenséges hajót.

Fotó: Médiaklikk

A tengeralattjáró kapitánya, Werner Hartenstein és legénysége a süllyedő hajó felől olasz segélykiáltásokat hallott. A németek azonnal egy mentőakcióba kezdtek, amelyhez később a körzetben tartózkodó több német és egy olasz tengeralattjáró is csatlakozott.

A német kapitány ezzel a lépéssel vétett a német haditengerészet 1939 végén kiadott 154. sz. hadparancsa ellen, amely addig is tiltotta bárkinek a kimentését függetlenül az időjárási viszonyoktól és a parttól való távolságtól.

A történetet túlélők beszámolói alapján rekonstruálja a mentőakció eseményeit.

Hol? Mikor? A Duna TV-n, december 11-én, 22:30-tól