Csillagok

43 lett Liza, a rókatündér színésznője

Balsai Móni Jászai Mari-díjas magyar színésznő. Főszerepet játszott a Cannes-i fesztiválra kijutott Csicska és a számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Liza, a rókatündér című filmben.

Vácon született 1977-ben, Újpesten nőtt fel. Volt búvárúszó, egy ideig versenyszerűen szertornázott is, illetve egy időben műugró akart lenni. Saját bevallása alapján nem versenyző alkat, hanem csapatjátékos. Így fogalmazott sportos múltjáról egy bulvár lapban adott interjúban: “Sportoltam, de abban nem tetszett a versenyzés. Nem voltam kitartó, nem értettem, miért kell legyőzni valakit, például a barátnőmet, aki mellettem úszik”.

Balsai Móni színésznő, miután a Liza, a rókatündér című filmben nyújtott alakításáért átvette a legjobb női főszereplőnek járó díjat a 2. Magyar Filmhét budapesti gáláján MTI Fotó: Bruzák Noémi

1989-ben, tizenkét évesen az Angyalföldi Gyermekszínháznál kezdte meg gyermekszínészként pályafutását. Színi tanulmányait 1990−1994 között a budapesti Operettszínháznál végezte, amit 1998−2001 között a József Attila Színház Stúdiójában folytatott. Közben letett egy kozmetikusvizsgát is.

2001-től játszik a Győri Nemzeti Színház társulatában – ahova Korcsmáros György vette fel, akit mestereként tisztel Ács János mellett, aki „kihozta” a naiva szerepkörből – és a Játékszínben. 2007-től a Pesti Magyar Színház társulatának tagja volt, a 2016-2017-es évadtól szabadúszó.

Országosan ismerté a Liza, a rókatündér főszerepével vált, pedig számos HBO-s sorozatban is felfigyelhettünk már rá. A Társas játék című sorozatban, a Válótársakban, a Terápia utolsó szériájában vagy Till Attila Tiszta szívvel című filmjében kihozza a karakterekből a maximumot. Ujj Mészáros Károly legújabb filmjében, az X – A rendszerből törölve című thrillerben, amelyet tavaly novemberben mutattak be, ismét főszerepet kapott. Idén év elején pedig az Alvilág című krimisorozat főszerepében láthatják a nézők a képernyőn. Az új széria már a sokadik közös munkája Ujj Mészáros Károllyal, aki civilben a párja.

Pokorny Lia Gabi és Balsai Móni Judit szerepét próbálja az HBO Társas játék című sorozata második évadjának forgatásán MTI Fotó: Kallos Bea

Vendégművészként játszott a Soproni Petőfi Színház, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Vörösmarty Színház és a Vidám Színpad előadásaiban. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint: Tordy Géza, Ács János, Korcsmáros György, Balázsovits Lajos, Kiss Csaba, Guelmino Sándor, Iglódi István, Forgács Péter, Funtek Frigyes, Galambos Péter, Pinczés István és Bujtor István. A színpadon többek között Béres Ilonától, Gyöngyössy Katalintól, Kerekes Évától, Kocsis Judittól, Molnár Piroskától, Pápai Erikától, Váradi Évától tanult sokat. Színpadon a Budaörsi Latinovits Színházban és a Centrál Színházban látható.

Hangját sokat hallhatjuk a szinkronszerepekben is.