Életmód

Veszély leselkedik rád a sminktáskádban

Elképesztő eredményre jutottak azok a tudósok, akik megvizsgálták a használt sminktermékeket laboratóriumban. Mondhatjuk, hogy időzített bomba minden használt rúzs, szemhéjpúder vagy szempillaspirál.

Arra voltak kíváncsiak az Aston University kutatói, hogy milyen baktériumok vagy egyéb kórokozók lehetnek a használt sminktermékeken. Ezért számos szépségápolási szert megvizsgáltak a laboratóriumukban. Olyan eredményre jutottak, amelyen maguk is elcsodálkoztak. Ugyanis a megvizsgált sminktermékek mintdegyike erősen szennyezett volt káros baktériumokkal. Találtak rajtuk például E. coli vagy akár a Staphylococci fertőzést is. De nem csak bacikat, hanem betegségeket okozó gombákat is találtak ezeken a szereken.

Fotó: shutterstock/Becky Starsmore

Mindez lehet azért, mert ezeket a sminkeket nem takarították megfelelően, sőt egyáltalán sehogy. A beküldött minták több mint felét pedig leejtették a fürdőszobában és azokat sem tisztították meg ezután, csak tovább használták.

A veszélyt az is jelenti, hogy a sminkszivacsok például felszívják a nedvességet és nem is száradnak ki a sminkes táskában. Így tökéletes hely a baktériumok szaporodásához. Ugyanez igaz a folyékony sminkekre is, mint például a szájfény, szempilla festék vagy a rúzs.

Mindezen túl az is kiderült, hogy ráadásul lejárt termékeket is előszeretettel használunk. Elsősorban a szempillaspirált használjuk anélkül, hogy megnéznénk rajta a szavatossági időt.

A fertőzések elkerülése érdekében érdemes rendszeresen tisztítani a sminkszivacsokat és ecseteket.

Ha netán leestek, akkor azonnal mossuk le. Ráadásul nézzük át rendszeresen a használt arcfestékek lejárati idejét. Így számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.