Gyereknevelés

Így vedd rá a gyereket, hogy kevesebb karácsonyi ajándékot kérjen

Ha lassan a végtelenbe kígyózik a gyerkőc Jézuskának írt „szeretnék egy…” kezdetű karácsonyi listája, akkor ideje a tettek mezejére lépned – hadd segítsünk!

A jó gyerekek csokit érdemelnek a Télapótól, ajándékot a Jézuskától. Igen ám, de mennyi ajándékot? Sok kicsi hajlamos fél órán át sorolni, mi mindent szeretne, ha pedig a szüleikkel levelet – vagy inkább listát – írnak a Jézuskának, arra több papírlap sem biztos, hogy elég.

Az anyukák-apukák-nagyszülők többsége pedig majd’ megfeszül, hogy szemük fényeinek mindent megvegyenek karácsonyra… ahelyett, hogy megpróbálnák kicsit racionálisabban szemlélni a helyzetet, és nem a bankszámlájukon lévő összeget, hanem a gyerek karácsonyi igényeit csökkentenék.

Fotó: Shutterstock

Kisebb gyereket még viszonylag könnyedén rá lehet venni arra, hogy érje be egy-két ajándékkal: egyszerűen mondd azt neki, hogy lehet listát írni, de abból majd a Jézuska választ, hogy melyik ajándékot hozza. Nagyobb csemetének – aki esetleg már azt is tudja, honnan is teremnek ott a csomagok a fa alatt – már el lehet magyarázni, hogy mennyi pénzt szánt a család a karácsonyra, és ebből mennyi jut ajándékokra. A gyerekek nem buták: ha kicsit értetlenkednek is, mélyen legbelül meg fogják érteni, hogy idén mennyi fér bele a keretbe.

Kisebbeknél és nagyobbaknál is beválhat, ha nem hangsúlyozzuk mindig az ajándékozást, ehelyett inkább arra törekszünk, hogy mindenki megértse az ünnep lényegét: hogy nem az ajándékok számáról vagy értékéről szól, hanem az együtt töltött időről és a szeretetről.

És persze ne csak beszéljetek erről, hanem mutass is példát neki! Süssetek-főzzetek együtt, mesélj neki a régi karácsonyokról, és arról, mennyire örültél, amikor a nagymamád végre megsütötte azt a zserbót, amit hetek óta várt már az egész család, vagy mekkora volt az öröm, amikor a külföldön élő nagybátyád váratlanul betoppant Szenteste.

Ha pedig már nagyobb a gyerkőc, mutasd meg neki, hogy másoknak segíteni milyen jó – vigyetek el néhány szatyornyi holmit egy adományboltba, vagy vidd magaddal önkénteskedni – ezek után biztos, hogy nem azt fogja nézni, hány ajándékot hozott neki a Jézuska, hanem annak is jobban megtanul örülni, amije van.