Közélet

Ennyi az esély a fehér karácsonyra

Folytatódik az évszakhoz képest meleg idő, a hét első felében 15 fok körüli maximumok is lehetnek, csak néhol lehetnek mínuszok.

Nulla százalék körüli az esélye annak, hogy télies idő lesz karácsonykor – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Üveges Zoltán meteorológus elmondta: a jövő héten szerte az országban erőteljes felmelegedés várható, jóval a sok évi átlag felett alakul a hőmérséklet, délen akár 15-16 Celsius-fok is lehet. Csapadék a jövő hét nagy részében nem várható.

Advent utolsó vasárnapján némi lehűlés jöhet, de így is 10 fok körül alakulnak a maximumok, 5 fok körül a minimumok. Ezek kizárják a fehér karácsony esélyét – jegyezte meg a meteorológus.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A hétről: 

Hétfőn a köd, illetve a rétegfelhőzet az ország északi, északkeleti harmadán, illetve helyenként a Fertő-tó környékén makacsul tarthatja magát, másutt fátyolfelhős, napos idő lesz. Számottevő csapadék nem valószínű. A szél főként a Dunántúl északi felén megerősödik, a Kisalföldön helyenként viharos széllökésekre is számítani lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 fok között, a legmagasabb 8 és 16 fok között várható, de a tartósan borult tájakon ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Kedden több órára kisüt a nap, de főként északkeleten néhol megmaradhat az éjszaka képződő köd. Csapadék nem valószínű. Főként a Dunántúlon több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 1-10 fok lesz. Napközben 12-18 fokig melegszik a levegő, de a ködös tájakon hidegebb is lehet.

Szerdán északkeleten nagyobb területen köd képződhet, amely helyenként tartósabban meg is marad, másutt változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon több helyen megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 1-10, a maximumhőmérséklet általában 10-16 fok között lesz.