Címlap kép

Klasszikus megújításával készül a karácsonyra az Opera

A december 21-i premiert követően karácsonykor még három alkalommal játssza az előadást azt Erkel Színház.

Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban, Georg Friedrich Händel Messiás című oratóriuma. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Állami Operaház a Keresztény Évad alkalmából tűzi először műsorára szcenírozott formában Händel Messiását Mozart átiratában. Mozart 1789-ben Gottfried van Swieten báró megrendelésére készítette el a bécsi változatot, és a nagy előd iránt érezhető alázattal igazította a művet a bécsi ízléshez és feltételekhez.

A szólisták mellett a színpadon kiemelt szerepet játszik az Opera Kórus (karigazgató: Csiki Gábor), akik az egyént körülvevő világot, a „többieket” testesítik meg az előadásban, valamint a Magyar Nemzeti Balett táncosai – Balaban Cristina, Bakó-Pisla Artemisz, Carulla Leon Jessica, Darab Dénes, Kekalo Iurii, Majoros Balázs, Rónai András, Sardella Francesco, Sawatzki Aglaja – akik a rendező által az egyes tételekhez rendelt fogalmakat jelenítik meg Venekei Marianna koreográfiájában.