Életmód

Ránctalaníts belülről

Idővel arcápolási szokásaink megváltoznak. Míg tizenévesen a pattanások és mitesszerek miatt aggódtunk, manapság már a szarkalábak, táskás szemek és ráncok kellemetlenkednek. De ehetünk is a bőrünkért. Mutatjuk mit és miért.

Nem csak krémekkel, pakolásokkal és masszázzsal tehetünk sokat az arcbőrünkért, hanem étrendünkkel is. Nem mindegy mit eszünk és szó szerint a bőrünkre megy a vásár.
Számos káros hatás éri a bőrünket életünk során, amelynek hatását akár belülről is enyhíthetjük vagy megszüntethetjük. Vannak olyan ételek, amelyeket kötelező beiktatnod minél hamarabb az étrendedbe a cél érdekében.

Fotó: shutterstock/Dean Drobot

Minden, ami narancssárga
Nem csak a szemünknek tesznek jó a narancssárga ételek, hanem a bőrünknek is. Ilyenkor télen pedig kifejezetten szezonja van néhánynak, mint például a sütőtök vagy a sárgarépa. De az édesburgonya is jó szolgálatot tehet.
Mindezt kiegészítve spenóttal vagy mángolddal, igazán hatékony fegyver a ráncok ellen.

Nem csak megfázásra
Ha hiszed, ha nem, de a C-vitamin nem csak a meghűléses betegségekre vagy influenza esetén fontos. Mivel erős antioxidáns, így bőröd simaságáért és üdeségéért is sokat tehet. De nem csak tablettákban viheted be a szervezetedbe, hanem ételekkel is. Például naranccsal, grapefruittal, kivivel, brokkolival, karfiollal, kelkáposztával és nem utolsó sorban savanyú káposztával. Ez utóbbi igazi super food. Télen kötelező kelléke az étrendünknek. De szigorúan nyersen edd, mert a C-vitamin hő hatására lebomlik.

A fiatalságod fűszerei
Van néhány fűszer, amely szintén segít simán tartani az arcbőröd. Használd ezeket, amikor csak lehet az ételeidbe és nem fogod megbánni. Ez a chili, fahéj és gyömbér. Ráadásul ezek főleg téli, melengető fűszerek, így nem lesz nehéz beiktatnod az étrendedbe.

Apró mag nagy hatással
A lenmagról biztosan nem feltételezted, hogy kiváló a bőr öregedése ellen, pedig az. Lignánt tartalmaz, amely segít a káros napsugarak ellen. Télen sem árt erre figyelni, különösen, ha síelni készülsz. Tedd müzlibe vagy szórd a péksütemények tetejére vagy használd akár tojás helyett. Jót tesz majd a bőrödnek.