Csillagok

Carla Bruni ma ünnepli 52. szülinapját

Carla Bruni az olasz származású francia manöken és énekes-dalszerző mintha az utóbbi húsz év során egy percet sem öregedett volna. A volt francia köztársasági elnök felesége immár 52. életévét töltötte be.

Carla Gilberta Bruni 1967. december 23-án látta meg a napvilágot Torinóban, Olaszországban. Édesapja Alberto Bruni Tedeschi, egy gazdag iparmágnás család sarja, aki műgyűjtőként és operaszerzőként kereste kenyerét. Édesanyja Marysa Borini, színésznő és zongoraművész volt. Nővére, Valeria Bruni Tedeschi követte anyja hivatását, színésznőként, bátyja Virginio Bruni Tedeschi-ből, pedig forgatókönyvíró-rendező lett.

Carla Bruni olasz-francia énekes, korábbi manöken, Nicolas Sarkozy volt francia elnök felesége (MTI/EPA/Julien De Rosa)

Carla ás családja a Vörös Brigádok terrorja miatt menekült Franciaországba 1973-ban. A kis Carla már 5 éves korától zongora leckéket vett, később pedig gitározni és énekelni tanult. Tinédzser korában már maga szerezte a dalait, melyekhez dalszövegeket írt. Középiskolába egy híres svájci magániskolába küldték a szülei, az egyetemei tanulmányait pedig építész szakon kezdte a párizsi Sorbonne Egyetemen, bár ezt 19 éves korában abbahagyta.

Carla Bruni eltökélt volt, úgy döntött, hogy modellkedésből fog megélni, karrierjét a párizsi City Models ügynökségnél kezdte. A fiatal lánynak villámsebesen ívelt felfelé a karrierje, 21 éves korára topmodell lett, és több magazin címlapján szerepelt. Többek között olyan világmárkák kifutóin vonult végig, mint Christian Dior, Karl Lagarfeld, Versace, Chanel vagy Yves Saint-Laurent.

1990-re az évi 7,5 millió dolláros keresetével a 20 legjobban fizetett topmodell közé választották. Carla Bruni a filmvásznon is nagy sikerrel szerepelt; debütálása a Divatdiktátorok című filmszatírában volt, majd ezután a Catwalk című dokumentumfilmben kérték fel egy nagyobb szerepre. Később pedig az Éjfélkor Párizsban című Woody Allen remekműben is feltűnt.

A befutott topmodell 29 éves korában hirtelen ott hagyta a modellek csillogó világát, sokakat megdöbbentve döntésével és minden idejét a dalszerzésnek, és éneklésnek szentelte.

Cannes, 2019. május 15. Carla Bruni, Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök felesége MTI/EPA/Pool/Sebastien Nogier

1999-ben, egy vacsorán találkozott Julien Clerk énekessel, akinek elküldte egyik saját versét, amiből a híres francia énekes zenét komponált. 2000-ben adta ki első albumát, a Si j’étais elle címmel, amelyben a sanzonok dalszövegeit ő írta. Az album 250 000 példányban fogyott el.

2002-ben már a második lemezét adhatta ki, Louis Bertignac zeneszerző segítségével, Quelqu’un m’a dit címmel. Bruni minden egyes dalát egy szál gitár kíséretével énekli. Ez az album már 2 millió példányban fogyott, ezzel az énekesnő helyet kapott a francia pop zene legnépszerűbb előadói között. 2003-ban elnyerte a Raoul-Breton-díját, a fiatal dalszerzők díját, mellyel a zeneszerzők és kiadók szövetsége jutalmazta.

A francia pletykalapok előszeretettel illették a „férfifaló”, illetve „pillangó” jelzőkkel, mivel szép számmal voltak mindig körülötte férfiak. Többek között kapcsolata volt Donald Trumppal, Mick Jaggerrel, és Eric Claptonnal.

Nicolas Sarkozy volt francia elnök, és felesége, Carla Bruni (MTI/EPA/Yoan Valat)

2007-ben jelent meg az első fotó róla és francia köztársasági elnökről, Nicolas Sarkozyről, mely nagy port kavart nem csupán a francia sajtóban, de szerte a világban. A pár 2008 februárjában a sajtót kizárva házasodott össze az Élysée-palotában. Carla egészen a házasságkötésig megtartotta olasz állampolgárságát, first ladyként azonban el kellett indítania az állampolgársági kérelmét. 2008 júliusra lett hivatalosan is francia állampolgár. 2011-ben született lányuk, Giulia.