Kultúra

Kossuth-díjas írőnő regénye a Dunán

Igazi klasszikus, magyar filmsorozatot vetítenek a Duna tv-n karácsonykor. Az Abigél kiállta az idők próbáját, kellemes szórakozást ígér a család minden korosztályának.

Az Abigél Szabó Magda azonos című regényéből 1977-ben készített négyrészes, színes magyar tévésorozat, amiből később kétrészes mozifilmet csináltak.

A kor legnagyobb színészei közül sokan szerepelnek benne. A Duna Tv az ünnepek alatt a sorozat mind a négy részét leadja.

Szerencsi Éva (k) a Szabó Magda regényéből, Zsurzs Éva rendezésében készülő Abigél című film jelenetében. A női főszerepeket Szerencsi Éva és Piros Ildikó alakítja. MTI Fotó: Friedmann Endre

A történet a második világháború alatt játszódik. Vitay Georginát apja, Vitay tábornok (aki a katonai ellenállás egyik vezetője) az ország szélén lévő városban, Árkodon íratja be a teljesen zárt, bentlakásos kálvinista Matula Leánynevelő Intézetbe. Ginának nem mondja meg ennek okát: olyan helyre hozza, ahol senki nem férhet hozzá, így nem kell félnie, hogy lebukása esetén lányával zsarolják, és kényszerítik társai elárulására.

Ginát befogadnák új osztálytársai, de miután összeveszett velük egy buta játékon, és elárulta őket, kiközösítik. Gina megpróbál megszökni, azonban a pályaudvaron találkozik Kőnig tanár úrral, aki visszaviszi az iskolába. Újabb szökési kísérlet megelőzésére a tábornok megmondja Ginának, miért kell itt maradnia a Matula falai között, bármennyire is rosszul érzi itt magát. Megfogadja apja szavát, kibékül osztálytársaival.

Hol? Mikor? A Duna Tv-n

Az 1. rész: December 23-án, 9:25-től
A 2. rész: December 24-én, 9:15-től
A 3. rész: December 25-én, 9:05-től
A 4. rész: December 26-án, 9:05-től

Forgatókönyvíró: Szabó Magda
Operatőr: Lukács Lóránt
Rendezte: Zsurzs Éva

Szereplők:
Balázsovits Lajos (Kalmár Péter tanár úr)
Básti Lajos (Torma Gedeon igazgató)
Nagy Attila (Vitay tábornok)
Piros Ildikó (Zsuzsanna testvér)
Szerencsi Éva (Vitay Georgina)
Bánfalvy Ágnes (Torma Piroska)
Békés Itala (Mimó néni)
Egri Kati (Bánki Anna)
Garas Dezső (Kőnig tanár úr)
Gelecsényi Sára (Szabó Anikó)
Kovács István (Kuncz Ferenc)
Rátonyi Hajnalka (Murai)
Ruttkai Éva (Horn Mici)
Temessy Hédi (Erzsébet testvér)
Zsurzs Kati (Kis Mari)
Németh Nóra (Salm Gizella)
Képessy József (Kokas igazgatója)
Lelkes Ágnes (tanárnő)
Schubert Éva (Gigus, a nyelvtanárnő)
Tábori Nóra (Truth, a tornatanárnő)
Versényi Ida (Hajdu, az énektanárnő)
Zách János (lelkész)