Csillagok

47 éves a Holiday sztárja

A karácsonyi filmdömpingben szinte kihagyhatatlan mű a Holiday. A szülinapos Jude Law főszereplésével készült, néhol talán túl romantikus vígjáték, a nagybetűs Karácsonyi film, ami nélkül nem telhetnek az ünnepek.

12 évesen kezdett el színészetet tanulni a National Youth Music Theatre-be, ahonnét aztán 17 évesen, 1989-ben kirúgták. Law eleinte londoni színpadokon lépett fel. Tehetségére hamar felfigyeltek, még a Broadwayen is megfordult. A brit közönség 1994-ben ismerte meg, amikor Sadie Frost, Sean Bean és Jonathan Pryce mellett játszott a Shopping című filmben, de 3 évvel később Stephen Fry mellett is letette a névjegyét az Oscar Wilde szerelmeiben.

Jude Law brit színész érkezik a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre Susan Cooper című új filmjének forgatására MTI Fotó: Kallos Bea

Első fontosabb hollywoodi filmszerepét 1997-ben kapta Ethan Hawke és Uma Thurman partnereként a Gattaca című utópisztikus sci-fiben. Még szintén abban az évben egy homoszexuális karaktert formált meg Clint Eastwood az Éjfél a jó és a rossz kertjében. Az igazi áttörés Law számára A tehetséges Mr. Ripley hozta meg, játékáért Oscar-díjra is jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában.

2001-ben főszerepet kap az Ellenség a kapuknál című háborús eposzban, a filmben többek között szerepel Joseph Fiennes, Rachel Weisz és Ed Harris is. Ezután Steven Spielberg egy android szerepét osztja rá a nagy sikerű Mesterséges értelemben. 2002-ben Tom Hanks ellenfeleként, könyörtelen bérgyilkosként tűnik fel a Sam Mendes rendezte A kárhozat útja című gengsztermoziban. Egy évvel később Anthony Minghella „barátságosabb” szerepet szán neki a Hideghegyben (Cold Mountain), egy déli katonaszökévényt alakít a polgárháború sújtotta Amerikában, ami szintén egy Oscar jelölést ért. A filmben illusztris hölgytársaságban, Nicole Kidman és Renée Zellweger mellett dolgozott.

2004-ben több produkcióban is feltűnt, többe között az I Heart Huckabees című vígjátékban, majd egy nem túl sikeres sci-fiben, a Sky kapitány és a holnap világában játszott főszerepet, melyet producerként is jegyzett. Patrick Marber nagy sikerű színpadi művéből adaptált Közelebb című drámában is játszott, amelyben Clive Owen, Julia Roberts és Natalie Portman társa volt. A sűrű 2004-et 2005-ben pihente ki, nem vállalt szerepet.

2006-ban Sean Penn, Anthony Hopkins és Kate Winslet partnereként tűnt fel ismét a filmvásznon A király összes embere című klasszikus újraforgatásában. Így karácsonykor szinte kihagyhatatlan romantikus vígjáték a Holiday, amelyben ismét Kate Winslet partnere volt.

Jude Law brit színész, a The Young Pope című televíziós produkció főszereplője (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

2016-ban megkezdődik „Az ifjú pápa” forgatása. Law alakítja Lenny Belardot, aki minden várakozás ellenére a legfiatalabb és egyben az első amerikai pápa lesz. Ellentmondásos karaktere a hit és a kétségek kettősségére épül. A sorozatban a régi díszletek kontrasztja az újkori technológia. Most már azt is tudjuk, hogy Az új pápa címet viselő második évad 2020. január 10-én, pénteken debütál az HBO GO-n. Az újabb szériában Jude Law is visszatér, ám ezúttal kicsit más szerepben.