Életmód

Miért is együnk jó sok céklát télen?

A cékla, az egyik legjobb, legfontosabb vitamin- és ásványianyag forrás, amit elképzelhetünk a téli időszakra. Jótékony összetevőire télen nagy szükségünk van, mert az immunrendszerünk legyengülhet.

A csodálatos mély bordó színben pompázó zöldség a répafélék családjába tartozik. Ennek is a gyökerét fogyasztjuk, bár a növény más részei is hasznosíthatók táplálékként vagy gyógynövényként. Dél- és Közép-Európában őshonos. Húsos, zamatos gyökerét már az ősi asszírok is fogyasztották. A rómaiak a láz csillapítására használták, a görögök pedig egyenesen istenítették ezt a növényt, Delphoiban céklával áldoztak Apollónak. Mára már a világ szinte minden pontján termeszthető vagy megtalálható.

Fotó: shutterstock/ Dani Vincek

A cékla jótékony hatásairól
A cékla gyógy- és vitalitást növelő hatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Tele van káliummal, amely többek között az izmok fejlettségéért és az állóképességért felelős. Ezenkívül gazdag még kalciumban, vasban, foszforban, kénben, nátriumban. Megtalálható benne az A-,B-é s C-vitaminok. Bizonyított tény, hogy bár más zöldségek is tartalmaznak annyi vasat, mint a cékla, de ebből a növényből mégis könnyebben tudja hasznosítani ezt a nyomelemet a szervezet.

Ezáltal hat legjobban a cékla a vérszegénységre. Kiváló hatással van az általános közérzetre is.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a depresszióban szenvedő páciensek jobban lettek a cékla levének rendszeres fogyasztásától.

Hogyan fogyasszuk, hogy a legtöbb vitamint kinyerjük belőle?
A legjobb, ha cékla levét leszűrjük és sárgarépalével esetleg egy kis uborkalével összekeverjük. Akik nem szeretik a fanyar ízeket, ízesíthetik ezt az elixírt egy kis nád- vagy barna cukorral. Ha céklalevet sárgarépával keverjük, az csodás májtisztító hatású. A szilveszteri másnaposságra például a lehető legjobb döntés lesz ez a zöldséglé turmix. Persze készíthetünk belőle ízletes céklasalátát is, amely csodálatos körete lehet szinte bármilyen főételnek.

A várandós anyáknak pedig kifejezetten ajánlani szokták a cékla fogyasztását, mert a benne lévő folsav elengedhetetlen a magzat fejlődéséhez.