Gyereknevelés

Egyetemi projektnek indult, mára hivatássá vált

Két egyetemista lány álmodta és valósította meg a KIKAPCS.-ot, amely sajátos nevelési igényű gyermeket nevelő családoknak nyújt lehetőséget egy közösségbe való tartozásra és szállodai kikapcsolódásra.

A KIKAPCS. ötlete egy egyetemi projektból nőtte ki magát és vált mára hivatássá a két egyetemista barátnő, Bárdió Luca és Környei Viktória számára. Az alapítvány létrejötte is egy egyetemi kurzusnak köszönhető, bár az akkori ötletet még ebben a formában képzelték el, de a lányok már ekkor tudták, hogy beteg gyerekeken akarnak segíteni – írta a projektről a 24.hu. A kurzust vezető tanár biztatta őket, míg végül megszületett a KIKAPCS. Az egyetemi projektből nem sokkal később valóság lett. Tavaly januárban jegyeztették be hivatalosan az alapítványt, így tavaly májusban már két család az alapítványnak köszönhetően jutott el a vágyott nyaralásra – írták a cikkben.

Fotó: iStock.com/Mary981

A KIKAPCS. Alapítványt azért hozták a lányok létre, hogy speciális nevelési igényű gyermekek és családjaik számára kikapcsolódást, valamint életreszóló élményt nyújtsanak. Úgy vélik, ennek a kulcsa a közösség. Ezért egy olyan közösséget építettek, ahol ezen családok évi 5 programon tudnak részt venni, melyből minimum egy program egy három napos szállodai üdülést rejt magában a KIKAPCS. közösséggel.

Hisszük, hogy a kirakós akkor egész, ha az esélyek kiegyenlítődnek és mindehhez hozzájárul egy támogató, befogadó közösség – írják magukról az alapítvány honlapján. A lányok idén 7 szállodai nyaralást szerveztek 20 család részvételével a KIKAPCS. Közösségben azzal a céllal, hogy minél több SNI-s gyermeket nevelő családot juttassanak el nyaralni és javítsanak ezen családok életminőségén, akik az üdülés alatt animátor és gyógypedagógus segítségével élvezhetik a színes programokat és kicsit elbújhatnak a dolgos mindennapok elől.

Ez a közösség nem csupán a nyaralás alatt találkozik egymással, hanem az év során közösségi programokon vesznek részt. A fentebb említett húsz család így már járt együtt állatsimogatáson, játszóházban, voltak piknikezni és csokikészítésen is. A lányok célja, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez a közösséghez.

A lányok stabil önkéntesbázist építenek a projekt számára, és gondolkodnak az ELTE gyógypedagógiai karával való együttműködésben is.