Gyereknevelés

Újabb családi támogatások léptek életbe elsején

2020. január elsejétől két újabb támogatással bővült a családvédelmi akcióterv: az egyik új támogatás a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége, valamint szintén január elsején lépett életbe a nagyszülői gyed.

Életbe lépett a négygyermekes édesanyák szja-mentessége

A legalább négygyermekes anyák január elsején életbe lépő szja-mentessége az átlagkeresetet alapul véve évi 500-600 ezer forintot hagy az érintett családoknál – mondta Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese. Hozzátette, eddig csaknem százezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. Január elsején pedig életbe lép a nagyszülői gyed és a legalább négygyermekes édesanyák szja-mentessége.

Fotó: Shutterstock

Közölte, a nagyszülői gyed a szülők munkába állását is támogatja. A NOE elnökhelyettesének álláspontja szerint ennek a lehetőségnek a szülők és a nagyszülők is örülnek. A legalább négygyermekes édesanyák szja-mentessége az átlagkeresetet alapul véve évi 500-600 ezer forintos többletforrást is jelenthet a családoknak – ismertette Kutassy Jenő.

Kutassy Jenő hangsúlyozta, hogy a kormány családvédelmi intézkedései segítenek leküzdeni a gyermekvállalás „anyagi és gondolkodásmódbeli akadályait” is. A légnépszerűbb támogatási formák között a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a babaváró kölcsönt és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását emelte ki.

Januártól kedvezményt kapnak a nyelvtanulási diákhitelt felvevő édesanyák is

A második gyermek 2020. január 1-jét követő megszületése vagy örökbefogadása esetén elengedik a tartozás felét, a harmadik vagy további gyermek esetén pedig a teljes tartozást. A Diákhitel Központ közölte: ha az édesanyának több diákhitel-szerződése is van (diákhitel1, diákhitel2, nyelvtanulási diákhitel), akkor választhat, melyik tartozást engedjék el.

A gyermekek születése esetén a fennálló diákhitel-tartozás elengedése a Diákhitel Központ által e célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével igényelhető – írták. Ha a nyelvtanulási diákhitelt felvevő hallgató vagy volt diák a támogatott nyelvek egyikéből legalább B2 szintű (középfokú), komplex, államilag elismert nyelvvizsgát szerez, és ezt a nyelvvizsga bizonyítvány másolatának benyújtásával igazolja, akkor a bejelentés napjától hitele kamatmentessé válik a kormány kamattámogatásának köszönhetően – áll a közleményben.

Emelkedik a gyed összege is január 1-től

A minimálbér emelkedésével január 1-től 225 288 forintra nő a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azt írták: a diplomás gyed összege is emelkedik és bővül a jogosultak köre is, mivel a diplomás gyedben részesülő anya, ha az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.

Ismertették: a gyed mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Testvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (csecsemőgondozás díj – csed -, gyermekgondozási segély – gyes) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén. Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a második életévét, illetve ikrek esetén a hároméves kort.

Fotó: www.shutterstock.com

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás gyedet a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek. Január elsejétől az az anya, aki diplomás gyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás gyedre. A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzés esetén 112 644 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedik – olvasható a közleményben.

Folytatódik a babaváró támogatás is

Folytatódnak a bölcsődefejlesztések, jelentős segítséget kapnak az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek családjai, és a meddőséggel küzdő párok is. Továbbra is rendelkezésre áll a babaváró támogatás, amelyet már több mint 60 ezer házaspár vett igénybe, a családok otthonteremtési kedvezménye, amellyel már több mint 120 ezer család élt, és a családi adókedvezmény, amely egy kétgyermekes családnál jövőre is csaknem félmillió forintot hagy.