Csillagok

Betöltötte a hetvenet a legendás skót rockénekes

A különleges, érces hangú Rod Stewart pályafutása során világszerte több mint 100 millió eladott albummal büszkélkedhet, így minden idők legsikeresebb énekeseinek egyike. Közel ötven éve áll színpadon, s több mint húsz éve a rock and roll halhatatlanja.

Roderick David Stewart 1954-ben ötödik gyermekként született Észak-Londonban, Highgate-en. Szülei skót, illetve angol származásúak. Első gitárját 1959 januárjában kapta meg édesapjától, egy évvel később csatlakozott egy iskolai bandához, aminek Kool Kats volt a neve és Lonnie Donegan és Chas McDevitt slágereket játszottak.

Rod Stewart brit énekes Oslóban ad koncertet (MTI/EPA/Lise Aserud)

15 évesen otthagyta az iskolát és rövid ideig egy selyemgyárban dolgozott. Profi futballista szeretett volna lenni édesapja ösztönzésére, de dolgozott a család újságboltjában is, majd sírásóként a Highgate temetőben.

A hatvanas évek végén két bandának is tagja volt, amellyel blues-rock műfajban is kiemelkedőt alkottak, emellett nagy hatásuk volt a heavy metal és a punk-rock stílusok kialakulására. Szólókarrierjét, 1969-ben kezdte, első egyedül készített albuma az An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down.

1971-ben adta ki harmadik albumát, az Every Picture Tells a Story-t, amely szeptemberben az USA-ban és az Egyesült Királyságban is a listák élére került. Ugyanebben az évben jelent meg a Faces második korongja, a Long Player is. Ekkor azonban Rod Stewart szólókarrierje már jobban szárnyalt, mint a bandáé. Az 1975-ös Atlantic Crossing ismét bekerült a Billboard listáinak első tíz helye közé, első kislemeze, a Sailing pedig a briteknél az első helyen landolt.

Hivatalos felmérések szerint 2002-ig több mint 10 millió lemezt adott el világszerte. Ekkor elhatározta, hogy felénekli az 1930-as, 40-es és 50-es évek legnagyobb klasszikus slágereit, egy The Great American Songbook címet viselő albumsorozaton megjelentetve a szerzeményeket. Az első album, az It Had To Be You kiemelkedő sikereket ért el. A második album az amerikai lemezeladási listákon a második, az Egyesült Királyságban pedig a negyedik helyet érte el 2003-ban. A Stardust 2004-ben jelent meg és 1978 óta az első Rod Stewart-albummá vált, ami az Egyesült Államokban toplista-első lett. A 2005-ös Thanks for the Memory szintén kimagasló sikereket könyvelhetett el. Az albumért Grammy-díjjal tüntették ki.

A Soulbook című album volt Stewart 25. stúdióalbuma, az előadó továbbra is klasszikus dalokat énekelt, köztük soulzenét is. A Billboard 200-as listáján a TOP 5-ben debütált, és több európai országban – köztük Magyarországon is – mérvadó sikereket könyvelhetett el. Az utolsó album a The Great American Songbook sorozatból, a Fly Me to the Moon… címet viselő lemez 2010 őszén jelent meg. A megjelenést követő második évig 365 ezer példányban fogyott az utolsó album és aranylemez lett Lengyelországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában is.

Rod Stewart brit énekes fellép a New York-i Rockefeller Központ előtti karácsonyfa égőinek ünnepélyes bekapcsolása alkalmából tartott ünnepségen (MTI/EPA/Andrew Gombert)

2008-ban a Billboard, a hetente megjelenő amerikai zenei magazin a 17. helyre rangsorolta a világ valaha élt száz legsikeresebb zenésze listáján.

2000-ben pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála, amivel a következő hónapban sikeresen megműtötték. Azóta aktívan részt vesz a City of Hope alapítvány jótékonysági akcióiban, szereplésével pénzt gyűjtve a rák elleni gyógymódok fejlesztésére.

Rajong a sportautókért, Enzo Ferrarija van. Lelkes szurkolója a skót Celtic Glasgow futballcsapatnak. 2005-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. Három alkalommal házasodott, nyolc gyermek édesapja.