Életmód

Rákot okozhat a hajfesték?

Ma már egyre kevesebb az olyan nő, aki ne festetné a haját. Főleg azok között, akik elkezdtek őszülni. Pedig a hajfesték akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet egy új tanulmány szerint.

Kutatók vizsgálták a hajfesték és a hajvasló okozta egészségkárosító hatásokat. Igen aggasztó összefüggést találtak. Azoknál, akik ezen hajápoló termékeket használják nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem élnek ezekkel. A hajfesték legalább hét százalékkal emelte meg a betegség kialakulásának kockázatát, míg a hajvasaló 18 százalékkal.

Fotó: shutterstock/Olena Yakobchuk

A kutatók az eredményeket az International Journal of Cancer folyóiratban tették közzé. Összesen majdnem 47 ezer nőt figyeltek meg a kutatás alatt. A nők több mint fele – 55 százalék – tartós festéket használt. A kutatók átlagosan nyolc évig követték a nőket, és összesen 2794 emlőrákos esetet találtak.

A hajszínezés – a kutatás szerint – viszont semmilyen negatív következménnyel nem járt.

Ugyanakkor a tudósok azt is elmondták, hogy mindezen eredmény még további vizsgálatra szorul.
Ugyanakkor azt érdemes tudni, hogy a hajápoló termékek több, mint 5 ezer féle vegyi anyagot tartalmazhatnak. Ezek között pedig akadnak olyanok is, amelyek káros hatással lehetnek az egészségünkre. Bekerülhetnek a véráramunkba és megzavarhatják a testünk működését.

A tudósok szerint érdemes fontolóra venni azt, hogy a hajfestéket cseréljük le növényi alapú hajszínezőre vagy hennára.