Kultúra

Magyarországon koncertezik a világhírű libanoni énekesnő

Január 10-én Szombathelyen, január 11-én Budapesten, 12-én pedig Debrecenben ad ortodox karácsonyi koncertet a Szent Efrém Férfikar. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Férfikar vendége a világhírű libanoni énekesnő, Abeer Nehme lesz.

A Szent Efrém Férfikar és Abeer Nehme már többször léptek fel közösen, többek között a Fes World Sacred Music Festival nyitókoncertjén, ahol 4000 fős közönség és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében adtak koncertet. Az immár kilencedik Orientale lumen sorozat nyitóeseményén többek között görög, arámi, ukrán, arab, szárd, örmény, szír, ruszin és magyar imákat adnak elő, de Arvo Pärt egyik műve is felcsendül majd.

Magyarország egyik legkedveltebb vokális együttese, a Szent Efrém Férfikar három magyar városban is hallható lesz a napokban: január 10-én 19 órakor Szombathelyen, a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban, január 11-én, szombaton 19.30-kor Pest legősibb templomában, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban, január 12-én 19 órakor pedig Debrecenben, a Görög-katolikus Metropóliai Főszékesegyházban lép fel a 2002-ben alakult férfikar. Mindhárom koncerten a közel-keleti egyházzene egyik legnagyobb sztárja, a bejrúti születésű Abeer Nehme lesz a Szent Efrém Férfikar vendége.

Fotó: ODPictures Art Studio Kft

A 38 éves Abeer Nehme roppant sokoldalú, énekesi pályája mellett zeneszerző, zenetudósként is kutat, sőt, dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig. A Férfikar és az énekesnő kapcsolata is ebből sarjadt: amikor 2013-ban Abeer Magyarországra jött forgatni, a Bakáts-téri templomban tartottak egy ad hoc jellegű felvételt, ahol annyira magától értetődően és inspirálóan indult a közös muzsikálás, hogy egyértelművé vált: az együttműködést folytatni kell!

Az énekesnő kétszer is közös koncertre invitálta a Szent Efrém Férfikart. Abu-Dhabiban és Fujairah-ban léptek fel, illetve a Fes World Sacred Music Festival nyitókoncertjén is közösen álltak színpadon. A világhírű énekesnő már kétszer elfogadta a férfikar meghívását: 2014-ben és 2016-ban is telt ház előtt énekelt Budapesten, de most 2020-ban is hasonló lesz a folytatás.