Szerelem

Az élvezetek 3 jótékony hatása

Tudósok úgy tartják, hogy a szex olyan, mint a kábítószer. Könnyen rá lehet szokni, függővé válunk tőle, de ez nem árt, sőt, számos jótékony hatása van.

A jó szextől egyértelműen jobban érezzük magunkat. Nem csak eluralkodik rajtunk egy boldogságérzet, de párunkkal való kapcsolatunk is erősödik. Ezek azok a pillanatok, amit mindenki ismer és átél. De a szex még ettől is jóval több. Az szexuális élvezeteknek hatására dopamin szabadul fel, mely az agyunk jutalomközpontjára hat, ugyanarra, melyre néhány kemény drog, a koffein vagy a csokoládé.

Fotó: iStock.com/fizkes

Ezért képes a szex a következő három dologra:

1. Csökkenti a fájdalmat
A szex nemcsak csökkentheti, de teljesen el is mulaszthat bizonyos fájdalmakat, például a fejfájást. Emellett javíthatja a fájdalomtűrést is, ennek a jelenségnek a hátterében az oxytocin nevű hormon áll.

2. Megoldást nyújt stressz ellen
Egy 2002-es amerikai kutatás megállapította, hogy azoknál a tartós párkapcsolatban élő nőknél, akik óvszer nélkül szeretkeztek a párjukkal, jóval kevesebb volt a depressziós tünet. De egy stresszel teli nap után nagyszerű feszültséglevezető, ha ágyba bújunk a párunkkal. A szex ugyanis nemcsak az agyunkra hat, de csökkenti a vérnyomásunkat

3. Javítja a memóriát
Bár ezt eddig csak állat kísérletek bizonyították, de a patkányok esetében a rendszeres nemi élet hatására több neuron képződött az agyban. Ez a memóriáért felelős, és nem kizárt, hogy ez ugyanígy hat az emberekre is. Érdemes kipróbálni, de azért szex közben ne a bevásárló listát memorizáld, inkább add át magad az élvezeteknek.