Környezetünk

Már lakásban is lehet komposztálni

Ha nincs kerted, de szeretnél komposztálni, eláruljuk, ezt hogyan teheted meg a legegyszerűbben.

Tévedés, hogy lakásban nem lehet komposztálni, és az is, hogy a komposzt büdös (földszaga van), vagy hogy giliszták kellenének hozzá (mert nem feltétlenül). Ahhoz, hogy jól csináld, nem árt viszont néhány alapvető dologgal tisztában lenni – most ebben szeretnénk neked segíteni.

Mire lesz szükséged, ha eldöntötted, hogy komposztálni szeretnél?
Valószínű, hogy semmilyen beruházásra nem lesz szükséged hozzá. Elég egy műanyag doboz, aminek van fedele, de nem zár teljesen légmentesen (ebből a célból kis lyukakat is szúrhatsz a doboz fedelébe, vagy az oldalába, fent a tető alatt).

Fotó: Shutterstock

Mik legyenek az első lépések?
Ha már megvan az ideális doboz vagy régi kuka, aminek a fedelét meg tudod egy kicsit billenteni a szellőzés végett, akkor nedvesíts meg újságpapírokat, és béleld ki a leendő komposztálód alját. Ezután tegyél rá egy réteg földet, és jöhet a hulladék.

Figyelj oda, hogy megmaradjon a szén és a nitrogén megfelelő aránya, ez úgy 50-50 százalék. A nitrogént az ételmaradékok (vagyis a bedobott hulladék) bomlása szolgáltatja, a szenet pedig kartonpapírból vagy hagyományos újságpapírból tudod nyerni. Ezért minden réteg hulladékra kerüljön egy-egy réteg nedvesített, kisebb darabokra tépett papír is.

Mit tehetsz bele?
Zöldség- és gyümölcsmaradék (a citrusok kivételével), kávézacc, teafilter (a fém kapocs és a műanyag címke nélkül), tojáshéj. Ne tegyél bele betegség miatt elhalt növényt, állati termékeket a már említett tojáshéjon kívül, diót, illetve ne ürítsd bele a porszívód porzsákját.

Mit tehetsz a kész földdel?
Szórd a növényeid alá, vagy ha sok keletkezik, akkor add oda olyan ismerősödnek, akinek van kertje. Jó, ha tudod még azt, hogy a Főkert Zrt. is átveszi a budapestiek komposztálható zöld hulladékát, ez 100 kg-ig ingyenes.