Gyereknevelés

Így veheted rá a gyerkőcöt, hogy egészséges nasit válasszon

Holland tudósok szerint így kétszer annyi gyerek választott almát vagy uborkát a nasik közül – szerintünk érdemes lehet tenni egy próbát.

Talán számodra is ismerős, hogy a gyerkőcök a főétkezések után, illetve azok közt még szeretnek nassolni – viszont nem a gyümölcsök, zöldségek után nyúlnak, hanem csokit, kekszet, csipszet szeretnének.

Egy friss kutatás szerint egyszerű megoldás lehet a dologra: holland tudósok úgy vélik, segíthet rávenni a gyerekeket az alacsonyabb kalóriatartalmú, táplálóbb alternatívák választására, ha olyan tévéműsorokat néznek, amelyekben egészséges ételeket készítenek.

Fotó: Shutterstock

A holland kutatók 10-12 évesek bevonásával végezték el kísérleteiket. Az iskolásokat három csoportra osztották, melyek közül az egyikben egészséges főzőműsorból néztek 10 percet a gyerekek, egy másikban gyorséttermi kosztok készítéséről, egy harmadikban pedig olyan videót néztek, melynek nem volt köze az ételekhez. Ezt követően az összes résztvevő gyereket arra kérték, válasszon valami nasit egy minden finomsággal megrakott tálcáról – azt mondták nekik, hogy ez már nem volt a kísérlet része.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok közül a gyerekek közül, akik az egészséges főzőműsort nézték, kétszer annyian választottak almát, uborkát vagy más tápláló nasit, mint a másik két csoport tagjai közül (a másik két csoportban körülbelül ugyanannyian választottak egészséges finomságokat, nem volt számottevő köztük a különbség).

A tudósok szerint az egészséges ételek készítését bemutató főzőműsorok segíthetnek abban, hogy kevesebb legyen az elhízott gyerekek száma a világban, valamint abban is, hogy már fiatalkorban megalapozzák az egészséges étkezési szokásokat, amelyek mellett felnőttként is kitarthatnak.

Ha tehát nálatok sem fogynak a zöldségek, gyümölcsök, tápláló finomságok, akkor szerintünk érdemes kipróbálni a holland tudósok módszerét – ki tudja, még a végén nemcsak a gyerkőc, hanem te és a párod is rászokhattok az egészséges nasikra.