Csillagok

Már 79 éves a Bonnie és Clyde csodaszép színésznője

Az Oscar-díjas amerikai színésznő ma töltötte be a 79-et. Faye Dunaway olyan filmeknek volt a főszereplője, mint a Thomas Crown-ügy, a Kínai negyed és a Hálózat.

A Floridában született, szabálytalan szépségű lányra tizenévesként felfigyeltek, sorra nyerte a szépségversenyeket, sőt az 1950-es évek végén már szerepajánlatot kapott, amit elutasított, mert előbb szakmailag képezni akarta magát. Egész fiatalon már színésznek készült. Színi tanulmányait Floridában, majd Bostonban folytatta, s még londoni egyetemi ösztöndíját is feladta egy New York-i színház képzési programja kedvéért.

Faye Dunaway amerikai színésznő (MTI/EPA/AFP/Anne-Christine Poujoulat)

Tehetségére a legendás rendező, Elia Kazan is felfigyelt, így a hatvanas évek elején a Broadway deszkáin is feltűnt. 1962–1965 között a New York-i Lincoln Center Színház tagja volt. Már 1965-ben esélyes volt egy James Bond-film női főszerepére, de a producerek végül nem őt választották. A pályakezdésre így sem panaszkodhatott: Otto Preminger Vihar Délen című drámájában nyújtott alakításáért már Golden Globe-ra jelölték, de a hírnevet Arthur Penn Bonnie és Clyde című filmje hozta meg számára. 1967-ben Natalie Wood és Shirley MacLaine orra elől halászta el ez utóbbi női főszerepét, amelyben Warren Beatty partnere volt. Játékát Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték, és Dunaway nemzetközi hírű sztár lett.

Berobbant a köztudatba, és divatot teremtett, hajviseletét, ruháit és fekete svájcisapkáját sok nőtársa kezdte utánozni. A Thomas Crown-affér című bűnügyi filmben újabb sikert aratott, Steve McQueen partnereként, aki egy időre a magánéletben is társa lett. De ezután egészen 1973-ig filmjei nem hoztak számottevő fordulatot a pályáján.

A következő időszakban a csontos arcú, férfiak millióinak szívét megdobogtató exmodell a legnagyobb színészekkel és rendezőkkel dolgozhatott. Szerepelt filmdrámában (A megegyezés), westernekben (Kis nagy ember, Doc Holliday, Oklahoma olaja), katasztrófafilmben (Pokoli torony), politikai krimiben (A keselyű három napja), Miladyként ármánykodott A három testőrben és A négy testőrben. Pályafutása talán legemlékezetesebb alakítását 1974-ben Roman Polanski Kínai negyed című krimijében Jack Nicholson partnereként nyújtotta.

(MTI/EPA/Christophe Karaba)

A rendező ugyan eleve őt szemelte ki, a szerepet mégis csak azután kapta meg, hogy riválisa, Ali MacGraw – akkoriban a producer felesége – Steve McQueen kedvéért faképnél hagyta urát. A forgatás legendásan rossz légkörben zajlott, a rendező és a díva vitája többször a tettlegességig fajult. A végeredményen ez egyáltalán nem érződött, a filmet 11 kategóriában jelölték az Oscar-díjra. Ekkor még üres kézzel távozott (csak a forgatókönyv nyert), 1976-ban viszont már magához szoríthatta a filmvilág legrangosabb kitüntetését, amelyet a média világának visszáságait leleplező, Sidney Lumet rendezte Hálózat című filmdráma főszerepéért ítéltek neki. Az 1970-es évek második felében magánélete miatt kevesebb filmszerepet vállalt, ráadásul ezek szakmai szempontból nem jelentettek számára előrelépést.

A nyolcvanas évek elején az Anyu a sztár című életrajzi produkció egy időre véget vetett karrierjének: a lesújtó kritikák mellé a legrosszabb alakításért járó Arany Málna-díjat is “bezsebelte”, sőt versenyben volt az évtized legpocsékabb színésznője nem túl hízelgő címért is.

A kilencvenes években forgatott filmjei közül emlékezetesebb az Emir Kusturica által rendezett, az amerikai álomról szóló Arizonai álmodozók című filmdráma, amelyben Johnny Depp oldalán játszott, valamint a Don Juan DeMarco című romantikus vígjáték, utóbbiban az idős Marlon Brando és ismét Depp volt a partnere, a legenda szerint a szerepet is az utóbbi ajánlására osztották rá.

Kétszer ment férjhez. Az első házassága 1974-től 1979-ig tartott, ekkor Peter Wolf, a Magyarországon alig ismert J. Geils Band tagja volt a férje. A második házassága 1984-től 1987-ig tartott Terry O’Neill ismert brit fotográfussal: egy gyermekük született, Liam O’Neill. 2003-ban azonban O’Neill bejelentette, hogy Dunawayjel közös gyermeke nem biológiai utódjuk, hanem örökbe fogadták, bár a színésznő sokáig az ellenkezőjét állította.

Faye Dunaway érkezik a The Last Face című film bemutatójára (MTI/EPA/Julien Warnand)

Dunaway 1996-ban tért át a római katolikus vallásra. Van egy csillaga is már a hollywoodi sétányon. 2006-ban a Premiere filmmagazin minden idők 100 legnagyobb alakítása között a 36. helyre sorolta Faye szerepformálását a Kínai negyedben. Ugyanebben az évben, ugyanezen filmes szaklap minden idők legemlékezetesebb filmszereplői között a 34. helyen említi a Dunaway játszotta Bonnie Parkert a Bonnie és Clyde című gengszterfilmben.

Tavaly pedig Katharine Hepburn memoárjának színpadi változatában szerepelt volna, ezzel 37 év után tért volna vissza a Broadway-re. De a Hollywood Reporter szerinte azonnali hatállyal rúgták ki a produkcióból, miután vita alakult ki Faye Dunaway és a stábtagok között.