Csillagok

54 éves lett a Grace klinika legsármosabb sztárja

A Mindenütt nő, a Bűbáj, a Boldogító talán, a Valentin nap és persze a Grace klinika Dr. Dereck Sheperd-jét alakító jóképű színész ma ünnepli a születésnapját.

Az ír származású Patrick Dempsey 1966. január 13-án született a Maine állami Lewistonban. Gimnázium alatt zsonglőr leckéket vett, később olyan tehetségesnek bizonyult, hogy nemzeti zsonglőrversenyeken indult, egyszer pedig második helyezést ért el.

Patrick Dempsey amerikai színész érkezik a Bridget Jones babát vár című filmje bemutatójára Londonban (MTI/EPA/Will Oliver)

Dempsey-t fiatal tinédzser korában diszlexiával diagnosztizálták. Felnőttként úgy emlékszik vissza erre a nehéz időszakra, hogy a betegsége tanította meg arra, hogy neki mindig kétszer annyi kellett dolgoznia ahhoz, hogy utolérje a társait az iskolában, ez pedig megtanította arra, hogy sose adja fel. Dempsey a gimnázium elvégzése után, csatlakozott egy philadelphiai színi társulathoz.

21 évesen kapta első jelentősebb filmszerepét a Bum-bum kölyök című filmben, egy olyan csapodár fiatalembert játszott, akinek idősebb nőkkel voltak románcai. 1989-ben Kirstie Alley mellett játszott a Loverboy című vígjátékban. Egy ideig úgy tűnt, Dempsey ugyanolyan szerepeket sorát kapja, de végül mégis felül tudott kerekedni a felelőtlen srác szerepkategóriákon.

Dempsey tévés karrierje gyorsan kezdett felfelé ívelni. Számos nagy sikerű sorozatban kapott szerepet, köztük a Will és Grace-ben is. 2001-ben Once & Again című sorozatban való alakításáért Emmy-díjra jelölték a legjobb férfi vendégszereplő kategóriában. Ezután komolyabb szerepekre is felkérték, 2004-ben a Vasakaratú angyalok című drámában Hilary Swank és Angelica Huston mellettt játszott.

Patrick Dempsey amerikai színész a GQ Magazin Év férfija díjainak kiosztóján MTI/EPA/Clemens Bilan

A drámai műfajon túl, úgy tűnt a színész mégis csak a romantikus vígjátékok műfajában brillírozik leginkább. A Mindenütt nő című vígjátékban Reese Witherspoon vőlegényét alakította, a film hatalmas sikert aratott és sok női szívet érintett meg. Több kevesebb sikerrel kipróbálta magát a horrorfilmek világában is, szerepelt a Sikoly 3 című filmben, de a Sikoly 4-ben már nem vállalta el a felkérést.

2007-ben bemutatták a Disney produkciót, a Bűbáj című romantikus filmet, amiben Dempsey nem mást alakít, mint a herceget, akibe Amy Adams beleszeret.

2008-ban újabb sikerekkel ért el a Boldogító talán és a Valentin nap című romantikus filmekben.

Dempsey karrierje csúcsa, a Grace klinikával kezdődött. Érdekes, hogy ekkoriban Gregory House szerepéért küzdött a Dr. House című sorozatban, a sors mégis úgy akarta, hogy ehelyett „McCsábítót” játssza el a Grace klinikában. 2006-ban Dempsey-t Golden Globe-díjra jelölték a legjobb férfi színész kategóriában. A széria nyolcadik évadánál viszont a színész úgy nyilatkozott, hogy számára a sorozat véget ért és nem szeretné folytatni. Valószínűleg ezért is kellett balesetben meghalnia a szerep szerint.

Patrick Dempsey amerikai színész a Bűbáj című filmje bemutatója alkalmából tartott sajtóértekezleten (MTI/EPA/Franck Robichon)

Dempsey az életben mindössze kétszer volt házas, először Rocky Parker színésznővel, akivel még a Bumm Bumm kölyök című forgatásán szerettek egymásba, 1999-ben pedig elvette Jillian Fink sminkest, akivel azóta is boldog házasságban élnek. A párnak három gyermeke született, egy kislány, Tallulah Fyfe, és egy ikerfiú pár, Darby Galen és Sullivan Patrick.

Szabadidejében imád autóversenyezni, illetve sport-autó gyűjteményéről is híres.